Ve špatnou chvíli

O tom, že drobná nepozornost na silnici může obrátit život naruby, se přesvědčila francouzská rodina, která se stala účastníkem vážné dopravní nehody. Tehdy čtyřletý Edgard John-Augustin přišel i přes veškerou snahu lékařů o obě nohy. Ani rychle přivolaná odborná pomoc nedokázala zabránit amputaci pod koleny. Těžko říct, byla-li to větší rána pro rodiče nebo dítě. S protézami se Edgard spřátelil během pár měsíců a o svém hendikepu moc nepřemýšlel. Užíval si dětství jako jeho vrstevníci a nepřipouštěl si, že je jiný.

Mezi svými

V pubertě se mu přílišná svoboda na talíři začala mstít a přibral dost kilo na to, aby to v namáhaných kolenou pocítil. Musel zhubnout. Pravidelné návštěvy posilovny ho chytily za srdce. Ve chvíli, kdy začaly tukové zásoby mizet a na světlo světa se dostalo vyrýsované tělo Diskobola, bylo o všem rozhodnuto.

Ze začátku cvičil pro radost, pak se snažil pomoci druhým jako osobní trenér a nakonec se zařadil po bok kulturistů se stejným hendikepem a objížděl menší turnaje a soutěže. Ve své kategorii si velice rychle vydobil místo a dobré jméno nezdolného sportovce, který nezná hranic. Každý rok se objevuje na tradiční exhibici New York Pro, kde je zapsán v kategorii classic physique. Šíří osvětu, že žádný sen není dost pošetilý, když mu skutečně věříte a obětujete ze sebe maximum. On sám je toho důkazem.

Parazit

Letos čeká francouzského kulturistu životní výzva. Dokázal se registrovat do soutěže po bok sportovců bez pohybových omezení. Svět s napětím čeká, kam až může posunout hranice pohybu, dokáže-li skutečně konkurovat zdravým jedincům a prosadit se ve světě, odkud byl jako dítě nemilosrdně a nedobrovolně "vyhozen".

Se svou výškou 188 centimetrů a váhou mezi 111 a 115 kilogramy se utká s největšími obry světové kulturistiky.

Osobní život

Život Edgarda není jen o zvedání činek. Velkou podporou je mu žena a rozptýlením malý syn.

I když se většinou prezentuje svými úspěchy na poli fitness, střípky z rodinného života musí rozněžnit i toho největšího skeptika. Netají se tím, že právě žena a syn jsou pro něj tou nejlepší motivací.