Ne/připravení

Chelsea a Tyalor mají dnes dvě děti a komentáře lidí si k srdci neberou, ale začátky nebyly vůbec jednoduché. Když se dozvěděli o těhotenství, byli štěstím bez sebe. Zpráva o přírůstku dostala ale poměrně brzy nepříjemnou pachuť, když jim lékaři oznámili, že plod vykazuje známky postižení a fyzické anomálie. Vědomé ukončení ale nepřipadalo v úvahu a rozhodli se dát i tak malému zázraku možnost poznat svět. Hned po narození jim ale došly síly. Lymfatická malformace hlavy a krku byla tak velká, že spíš než čerstvého človíčka připomínala malá Sue Eden mimozemšťana. Stačilo ale pár týdnů a ona si získala jejich srdce.

Dobré a zlé

Postižení, kterým malá Sue trpí, není jen otázkou vzhledu, ale přidružila se spousta komplikací, které zpomalují její vývoj, ať pohybový nebo mentální. Nejhorší jsou ale problémy s polykáním, dýcháním a neustále se tvořící cysty, které je třeba pravidelně odsávat. To je pro malou holčičku velmi bolestivý proces, kterým se zabraňuje zarůstání cyst hloub do krku. Je to jediný způsob, jak progres nemoci zpomalit. Podpora rodiny je jen příjemný bonus, ale ani sebelepší péče Sue Eden nepomůže. Díky veselému prostředí, ve kterém vyrůstá, si ale prozatím problémy a odlišnosti nepřipouští a prožívá dětství jako všichni ostatní. Dopředu ji žene i bráška. I přes velké riziko se rodiče rozhodli pro rozšíření rodiny a vyplatilo se. Narodil se úplně zdravý chlapec a Suin nejlepší parťák!

Cesta plná kamenů

Chelsea bez výmluv připouští, že toužila po dcerce, kterou by si mohla parádit jako princeznu. Při pohledu na Sue Eden se jí ale hrnuly slzy do očí. Situaci nezlepšoval ani fakt, že lidé z jejího okolí i zcela cizí neměli pochopení a ukazovali si na ně, šeptali stranou a házeli očkem. Právě tehdy pochopila, že její dcera není "mutant", ale má právo na stejně pohodový a láskou naplněný život jako ostatní. Založila si proto blog a účet na sociálních sítích, kde bez příkras ukazuje, že dítě s postižením s sebou nese nejen spoustu starostí a obav, ale i radosti. Podrobným deníkem tak dávvá jistotu párům a obzvlášť maminkám, které jsou ve stejné situaci a neví, jak se k ní postavit. Její aktivity na internetu ale nejsou jen pro pomoc druhým. Je to i způsob, jak přisypat do rodinného rozpočtu pár korun navíc. Péče o takto nemocné dítě je velice finančně nákladná a pojišťovny mají jako obvykle ruce pevně sepnuté za zády.