Ořechová bábovka

PŘÍPRAVA 35 MINUT * PEČENÍ 45 MINUT

TĚSTO: 500 g polohrubé mouky, 250 g moučkového cukru, 250 g smetany ke šlehání, 3 vejce, 100 g mletých ořechů (lískových nebo vlašských), 1 sáček vanilinového cukru, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy

OZDOBA: 200 g nugátové polevy, 50 g čokoládové polevy, 30 g nasekaných ořechů

  1. V míse vyšleháme do pěny vejce s moučkovým a vanilinovým cukrem a do této hmoty vmícháme smetanu.
  2. Mouku prosejeme s práškem do pečiva, smícháme ji s mletými ořechy a směs po částech zlehka vmícháme do vaječné hmoty.
  3. Připravené těsto nalijeme do dobře vymazané a vysypané formy na bábovku, vložíme do trouby a pečeme při teplotě 180 °C asi 30 minut. Pak teplotu snížíme na 170 °C a pečeme ještě asi 15 minut.
  4. Upečenou bábovku necháme chvíli stát ve formě, pak ji opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.
  5. Mezitím rozehřejeme obě polevy a vychladlou bábovku přelijeme nejprve nugátovou polevou, do které uděláme proužky z tmavé čokoládové polevy.
  6. Na závěr bábovku posypeme nahrubo nasekanými ořechy.

TIP cukrářky Ivety Fabešové: Když přidáte do těsta na bábovku špetku mleté skořice, bude voňavější. Bábovka je díky smetaně krásně vláčná.

Maková bábovka z kynutého těsta

PŘÍPRAVA 50 MINUT * KYNUTÍ 45 MINUT * PEČENÍ 40 MINUT
TĚSTO: 350 g polohrubé mouky, 100 g rozpuštěného a vychladlého másla, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, 20 g droždí, 1 sáček vanilinového cukru, 0,8 l vlažného mléka, nastrouhaná kůra z 1/2 citronu, špetka soli, mouka na vál, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr na posypání
NÁPLŇ: 160 g mletého máku, asi 2 dcl mléka, 120 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu, špetka strouhané citronové kůry, špetka mleté skořice, špetka soli

  1. Droždí, lžíci moučkového cukru a mouky rozmícháme ve vlažném mléce a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme žloutek, vanilinový cukr, citronovou kůru a špetku soli, přilijeme vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto (je-li těsto příliš tuhé, přidáme ještě trochu mléka).
  3. Poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
  4. Mezitím připravíme náplň.
  5. Mléko smícháme v kastrůlku s cukrem a přivedeme k varu. Přisypeme mletý mák a za stálého míchání povaříme. Směs odstavíme z ohně a dochutíme ji rumem, citronovou kůrou, solí a skořicí.
  6. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát a rozetřeme na něj připravenou makovou nádivku.
  7. Plát stočíme do rolády a opatrně přeneseme do dobře vymazané a vysypané bábovkové formy (roládu obtočíme kolem středu).
  8. Těsto necháme znovu vykynout, až zdvojnásobí svůj objem, pak ho vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 40 minut. Hotovou bábovku necháme chvíli ve formě, pak ji vyklopíme, pocukrujeme a necháme prochladnout.