Pojedete-li na dovolenou se svou mámou, získáte jiný a možná i užitečný pohled na místo, kam se chystáte. Budete mít možnost vidět svého blízkého člověka v úplně jiném světle. Možná si začnete jedna druhé víc vážit, možná se pěkně pohádáte, v každém ohledu si ale z této dovolené odnesete nejspíš nezapomenutelné zážitky a trochu čerstvého vzduchu ve vašem vztahu. Navíc, bude s vámi někdy váš manžel, přítel, syn (prostě muž) jen tak dobrovolně ležet v léčivém bahně s kolečky okurky na očích?

Promyslete, jestli se s matkou přidáte ke skupince známých, nebo vyrazíte za zážitky jen samy dvě. V prvním případě existuje menší riziko, že si obě začnete lézt na nervy, ten druhý vás zase více sblíží, když budete odkázané jen samy na sebe.

Několik zásad pro „dámskou jízdu“

1. Nesnažte se o zbytečná překvapení - Společně proberte možnosti ubytování a stravování. Vy můžete dávat přednost levnému hotelu bez jídla, ale vaše matka to může vidět jinak. Pamatujte, že vždy můžete dojít ke kompromisu, aniž by jedna z vás nějak zásadně trpěla.
2. Buďte upřímná - Jestliže potřebujete nějaký čas i sama pro sebe, navrhněte mamince oddělené pokoje. Na druhé straně – jako spolubydlící si možná užijete víc legrace.
3. Zkuste sladit své fyzické možnosti – Později narození dávají přednost spíše nabitému programu a nočnímu životu, zatímco starší ročníky vyhledávají častější pauzy během dne a klidný večer v okolí hotelu. Nemusíte spolu být 24 hodin denně a ani nemusíte za každou cenu vymýšlet mámě program. Nejspíš sama uvítá, když sama někam večer na chvíli vyrazíte a ona se v klídku usadí na hotelové terase.
4. Udělejte si rozpočet - Některé mámy by daly své dceři skoro všechny své peníze, „ať si, holka, koupí, co chce“, jiné fungují na opačném principu. Každopádně, peníze občas dokáží společný čas nejen zpříjemnit, ale i pořádně otrávit, tak si raději ještě před cestou vyčleňte část peněz do zvláštní peněženky. Z ní budete během dovolené platit společné výdaje. Domluvte se, jakou sumou každá do „kasy“ přispějete.

Psycholožka Mgr. Saša Lamelová: Plánování se vyplatí

Psychologové zabývající se stresem řadí dovolenou k možným stresujícím situacím. Tomu se však dá předejít a docílit pravého opaku, tedy toho, co od dovolené obvykle očekáváme – odpočinku a načerpání nových sil. Musíte se ovšem dobře připravit a ujasnit si, k čemu dny volna chcete využít.

Každý člověk čerpá trochu jinak – někdo preferuje spíš pasivní odpočinek, někdo si zase potřebuje dopřát něco, čeho se mu při všední každodennosti nedostává. S ohledem na své potřeby si dovolenou pečlivě naplánujte. Ujasněte si, jak byste ji chtěli strávit a co lze připravit, to připravte. Buďte ale přitom realističtí, aby vaše plány byly splnitelné. Nechte si v nich také určitou volnost.

Práci nechte doma!

Během samotné dovolené odložte všechny starosti, které odložit jdou. Všechno, co neuteče, na vás počká a nemusí vám to překážet v čerpání sil. V žádném případě si na dovolenou neberte práci. Braňte si svůj čas pro sebe. Zasloužíte si ho. Dost na tom, že možná budete muset vařit či se starat o děti. I v těchto nutnostech zvolte úsporný režim. Dopřejte si maximum pohody.

Pokud jedete na dovolenou se svými blízkými, vyřešte vše, co je potřeba mezi vámi vyřešit ještě před odjezdem. Sdělte si navzájem své představy o trávení dovolené a pokuste se je sladit ke spokojenosti vás všech. Během dovolené se nepouštějte do žádných ožehavých témat. Povídejte si o věcech příjemných, sdílejte radost z prožitého a bavte se. Načerpáte tak síly i pro váš vztah.

A jak si nejlépe uchovat příjemné vzpomínky a jak z nich těžit i v časech budoucích? Přivezte si suvenýr, který vám bude hezké chvíle připomínat. Hodně foťte. Jste-li psavci, pište si třeba i deníček. A hlavně všechno prožívejte naplno, buďte tady a teď.