Dlouhé roky se výběr dovolené podřizuje dětem. Co vás čeká, až vyletí z hnízda? Nahlédněte do galerie!

Práce a dost

Michal je jedním z těch manželů a otců, který se snaží dění na domácí půdě za každou cenu vyhnout. Rád mě bere na romantické večeře a do divadla, s dětmi řádí v bazénu a vymýšlí hry a příběhy. Je milovaný. Přesto má jednu výraznou vadu, která se v krizových situacích zvětšuje do obřích rozměrů. Jakmile je problém s dětmi ve škole, onemocní nebo si já potřebuji popovídat o peripetiích v práci, hodí zpátečku a jako na povel je zaneprázdněný. Ze začátku jsem jeho úhybné manévry nevnímala, ale čím je starostí víc, tím více na mě jejich tíha dopadá a pomoc životního parťáka bych ocenila víc než kdy jindy. Rozhovor nepomohl, stejně tak brek, vztek a výhružky.

Letní plány

Přes rok dře jako mezek, v práci tráví i dvanáct hodin denně a argument nadstandardních výdělků mám na talíři poměrně často. Protesty by byly k ničemu, má pravdu. Prázdniny se blížily a začali jsme spřádat letní plány u moře, na táborech a týden turistiky na horách. Měl to být jen další rok, který strávíme jako rodina po výletech. Nebýt mých jízlivých poznámek a nátlaku na Michala, probíhalo by vyjednávání o destinaci, délce, ceně a programu bez problému.

Sólo

„Víš, že bych tobě a dětem dal všechno, ale osla ze sebe dělat nenechám. Včera jsem požádal o tři měsíce neplacenýho volna a užiju si je po svým. Za ten věčnej nevděk nehodlám mít pořád na nohou pověšený tři děti a nevrlou ženu. Ani se nenadechuj, abys argumentovala. Rezervy určitě máš, udělejte si s dětma hezký léto.“ Marně jsem lapala po dechu a nevěděla, co si počít. Bere si na tři měsíce volno z manželství a od rodičovských povinností? To jde? To mu svědomí dovolí?

Napospas osudu

Ještě ten den odložil strojek na holení a následující víkend odjel na pánskou jízdu do Slovinska. Vypnul si telefon a celé léto jsem o něm neslyšela. Děti se po něm sháněly a já se zamotávala do lží, jak musel narychlo odjet na služební cestu. A tajně jsem doufala, že si nesbalil kufry nadobro.

Michal měl poněkud zkreslené představy o finančních rezervách, které jsem si dokázala s dětmi a slabostí pro vysedávání v kavárnách vytvořit, a tak byl prázdninový program o dost skromnější. Některé výlety jsem si cucala z prstu a spojovala je s návštěvou příbuzných, abychom měli nocleh a oběd zadarmo.

Usmíření

Tři měsíce bez něj mi daly pořádnou lekci. Uvědomila jsem si, jak skvělý manžel a táta je. Proč by měl po náročných jednáních a mnohahodinových směnách zabředávat do rutiny? Dává mi možnost luxusu života bez práce, jen s dětmi a starostí o ně. Po dlouhém odloučení jsem s otevřenou náručí vítala smradlavého zálesáka a byla šťastná i za obyčejné a vroucí objetí. Děti mu nadšeně vyprávěly o zážitcích s lovením ryb a spaním ve stanu. Snesla jsem se o kousek blíž k zemi a doufám, že už nikdy nebude třeba snít o vzdušných zámcích. Právě ty mě svedly na scestí a k prvnímu velkému rozkolu v manželství, který jsme ustáli jen díky Michalově léčbě šokem!