• Staří čínští mistři zdůrazňovali, že až jednu třetinu problémů lze zlepšit. Feng šuej tak může učinit náš život spokojenější.

Číňané soudí, že vše na světě se odehrává na principech přirozené síly čchi. I lidé jsou součástí této mocné energie, která se dělí na jang a jin, dvě protichůdné síly. Ty se doplňují jako dvě poloviny celku, jako muž a žena.

Feng šuej umožňuje poznat a ovlivňovat vzájemné prolínání těchto energií a uvést život do souladu s nimi. Harmonizací našich domů, bytů, firem či pracovišť vnášíme zároveň harmonii i do svých životů.

Co odčerpává energii?

Pokud se cítíte stále unaveni a nemáte dostatek inspirace ani motivace, rozhlédněte se okolo sebe. Je-li oslabena energie vašeho domova, přenáší se únava zákonitě i na jeho obyvatele. Zkrátka cosi v místnosti nebo v domě vás o sílu připravuje. U slabších jedinců může být následkem dokonce nemoc.

Zkuste se zamyslet a zapátrat po příčinách tohoto nesouladu. Věnujte pozornost všem místnostem v bytě, ale hlavně těm, kde trávíte nejvíce času. Zbystřete, když uvidíte zničené vybavení, omlácené a omšelé zdi, vadnoucí květiny, rozbité vázy, hromady veteše na stolcích či zaprášené dekorační předměty, které svůj účel zdobit již dávno neplní. Zápornou energii čchi mohou způsobovat i špinavé komory, sklepy, garáže nebo nepoužívané místnosti, postupem času proměněné na skladiště odložených věcí.

Proces revitalizace může být terapeutickou záležitostí.

Tím, že se zbavíte nepotřebných krámů z minulosti, očistí se od starých a zatuchlých energií i vaše mysl. Duch domova totiž ožívá, když v něm vládne štěstí. A právě pro tento účel existuje feng šuej. Ve zdravém domově je příjemně a neustále tu proudí energie. To je domov, po kterém všichni toužíme a kam se chceme vracet.

Dokonalé plánování

Projděte svůj byt podruhé, tentokrát se zápisníkem v ruce, a poznamenejte si vše, co je v místnosti třeba změnit. Zapište si věci, které je nutné vyhodit, a opravy, jež chcete provést. Až skončíte, označte si pokoje dle důležitosti. Začněte s místností, která je pro vás nejméně významná, a nejdůležitější pokoje si nechte na konec. Budete tak mít jistotu, že práci dokončíte. Obstarejte si dostatečně pevné pytle na odpad a vymezte si místo na věci určené k odvozu, opravě či prodeji. Pak už se dejte do práce.

Deset stupňů ke spokojenosti

(pořadí kroků si určete sami)

1. Je nezbytné, aby vchod do domu nebyl nikdy zablokován. Energii vstupující dovnitř nesmí nic překážet, dveře se musí dát plně otevřít. Jak zvenčí, tak i zevnitř by měl hlavní vchod vzbuzovat příjemný dojem. Číňané hovoří o dveřích jako o ústech domova.

2. Nejcitlivější na hromadění překážek je předsíň, hala a oblast schodiště. Jsou kanálem energetického vedení, a je proto velmi důležité, aby byly bez zábran. Ukliďte rozházené boty, obtěžkané věšáky na šaty a stohy novin, letáků a složenek. Věnujte pozornost i prostorám pod schody, nepořádek blokuje přirozené proudění čchi.

3. Především manželé, kteří pociťují problémy ve vztahu, by měli věnovat pozornost prozkoumání své ložnice. Pokud je postel ve špatném stavu (např. poškozený rám, čelo nebo prasklá pera v matraci), symbolicky to může vypovídat o tom, že i vztah začíná mít trhliny. Nelitujte tedy peněz a nahraďte vše, co je rozbité. V opačném případě riskujete vážnější partnerské neshody.

4. Vyhoďte otlučené nádobí. Ženy v čínských rodinách neúprosně trvají na tom, aby se poškozené misky na rýži vyhazovaly. Nikdy nedovolí, aby se používaly oprýskané talíře a čajové šálky, neboť je to považováno za příčinu nezdaru v obchodě, ztráty peněz a ošizení. Negativně je vnímána i rozbitá vana, výlevka nebo záchodová mísa.

5. V koutech se hromadí záporná energie, pavučiny a špína. Může se zde ale naopak usazovat i ta nejblahodárnější čchi. Udržujte tedy rohy čisté a pokud možno dobře osvětlené, energie tam nezatuchne a nebude stagnovat. Udělejte něco s opuštěnými pokoji, kde se postupem času nahromadilo množství zbytečných věcí. Odkliďte vše nepotřebné, místnost vymalujte a instalujte nové osvětlení.

6. Nejzranitelnější je vůči škodlivému hromadění energie kuchyň. Právě proto sem nepatří žádná věcná veteš a je nezbytné se jí zbavit. Pravidelně čistěte a vyklízejte ledničku i kuchyňské skříňky. Kontrolujte náčiní k vaření, odpad vynášejte každý den.

7. Rozhodnout se, co z vybavení je nepotřebné a zastaralé, je zcela individuální záležitost. To, čeho si někdo cení, může být pro vás bezcenný krám. Zbavit se veteše tedy znamená zbavit se věcí, které za veteš považujete vy sami. Oproti tomu vše, co vám působí radost a inspiruje vás, je cenné. Obklopíte-li se věcmi, které milujete, vibruje energie právě kolem takových předmětů a je synchronizována s vaší. Pokud si nejste jisti, zda něco vyhodit, či ne, nedělejte to. Při dalším očistném kole budete mít třeba jasno.

8. Oživte dům nově vymalovanými stěnami alespoň jednou za tři roky. Berte to jako zábavu a pohrajte si s barvami. Máte-li pochybnosti a neradi experimentujete, použijte bílou barvu, která přináší pozitivní jangovou čchi a hodí se pro všechny místnosti. Starý nátěr je ideální seškrábat. Představujte si při tom, kolik vrstev negativní energie odstraňujete a nahrazujete novou energií.

9. Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak obnovit energii vašeho příbytku, je osvětlení. Pořiďte si několik nových lamp a strategicky je rozmístěte v interiéru. Budete udiveni, jak jasná a teplá energie zaplaví váš domov. Vyperte záclony a zavěste do oken broušené skleněné krystaly. Veselé barevné odlesky přinesou do bytu energii slunečního světla.

10. Udělejte místo větru, aby se prohnal vaším domem. Otevřete všechna okna a vpusťte dovnitř čerstvý vzduch a vánek. Pozvete tím dovnitř i léčivou a osvěžující čchi.