Mléko - aby při vaření nepřeteklo

Při vaření mléka se často stane, že mléko rychle vzkypí a přeteče přes okraje hrnce. Můžeme tomu snadno zabránit tak, že položíme přes hrnec vařečku. Stejným způsobem se lze například vyhnout přetečení vody při vaření těstovin.

Zelí – aby nebylo při vaření cítit

Zelí vařte zpočátku bez pokličky, tak vyprchají čpavé látky. Hrnec ještě můžete přikrýt čistou utěrkou namočenou do silné octové vody, aby váš byt nebyl zelím cítit. Ocet se přidává i do vody při vaření červeného zelí, aby si zachovalo barvu.

Hořčice - co dělat, aby nevyschla

Hořčice nevyschne, pokud její povrch ve sklenici nebo kelímku posypete troškou soli.

Pokud se tak již stane, tak vyschlá, dokonce i ztvrdlá hořčice jde celkem snadno a s dobrým výsledkem napravit, když ji rozředíme několika kapkami octa nebo citrónovou či pomerančovou šťávou a trošičkou oleje. Stačí přísady důkladně promíchat. Hořčice se krásně zjemní a bude i výborně chutnat.

Cibule - jak se zbavit jejího pachu na rukách

Pokud jsme pracovali s cibulí a chceme se rychle zbavit cibulového pachu a dokonale vyčistit ruce, zaručeně nám v tom pomůže zubní pasta. Nemusí jí být mnoho, stačí ji trošku vytlačit z ruby, promnout ruce a omýt v teplé vodě.

Přesolené jídlo - jak napravit škody

Pokud jsme to se solením polévky nebo jiného jídla přehnali, nemusíme věšet hlavu. V přesoleném jídle převaříme jeden rozkrájený syrový brambor nebo do něj přidáme jeden rozšlehaný bílek. Přidaný brambor a vejce můžeme před podáváním z jídla vyndat a upotřebit i jinak. Zeleninovou polévku, kterou jsme nechtěně trošku více osolili, můžeme ještě napravit přidáním těstovin, například nudlí.

Náš TIP: Polévky vždy solíme spíše méně než více. Dochutíme je raději bylinkami, třeba petrželkou, libečkem, bazalkou nebo kebrlíkem. Na stůl raději položíme slánku a každý ať si sám dochutí podle své vlastní chuti.

Mohlo by vás také zajímat: Máslo: Dobré rady nad zlato nebo Vejce: dobré rady nad zlato