1. Nábytek pro miminko

V prvních měsících života jsou nároky dětí na prostor minimální. Nemají žádné požadavky na vlastní nábytek, stačí pořídit přebalovací pult a dětskou postýlku. I ta však musí splňovat určitá kritéria. Kvůli bezpečnosti musejí být hrany zaobleny, vzdálenost mezi příčkami postranic by neměla být menší než 2,5 cm a větší než 7,5 cm. Jsou-li totiž příliš blízko sebe, může se v nich dítěti zaklínit ručička, jsou-li daleko od sebe, může mu v nich uvíznout hlava. Mrňous nesmí mít ani možnost spustit mechanismus postranic. Rošt postýlky by měl být výškově polohovatelný, standardem jsou alespoň tři výškové stupně. Celá postýlka musí být vyrobena ze zdravotně nezávadných materiálů. Svá pravidla má i její umístění – dítě musí mít dostatek tepla, světla i klidu.

2. Pokojík pro batolata

Podlaha bývá někdy označována za vůbec nejdůležitější část pokoje. První samostatný pohyb dítěte se totiž jinde než na podlaze neodehrává. Její povrch by proto měla tvořit měkká podlahovina s co nejmenšími nároky na údržbu. Mezi často používané materiály tak patří PVC, dřevo, laminát, korek a koberce. Stále populárnější plovoucí laminátové nebo dřevěné podlahy mohou být naopak chladné, a tak je lépe je kombinovat s kusovými koberci. I ty by ale měly klást minimální nároky na údržbu, proto jsou vhodné zejména ty s nekratším vlasem a zároveň z měkkého materiálu. Zajímavou variantou, která rozvíjí hravost a představivost dítěte, jsou speciální koberce s dětskými vzory, které přímo nabízejí atraktivní hrací plochu. Na podlaze dětského pokoje tak můžete najít miniaturní město, přístav nebo pestrobarevný podmořský svět.

Volte barvy a mobilní prvky

V případě dětského pokojíku je vhodné volit přírodní materiály a nebát se barevnosti. Ale pozor – veškeré barvy musejí být zdravotně nezávadné, neobsahovat olovo ani polychlorované bifenyly! Důležité je vybírat nábytek takový, který capartovi umožní rychlý a bezproblémový přístup k hračkám. Osvědčeným tipem jsou různé zásuvky, kontejnery nebo koše, které se dají snadno odsunout stranou. Děti jsou totiž velice aktivními architekty, už v útlém věku mívají tendence nábytek v místnosti různě přesouvat. Nebraňme jim v tom!

3. Pokojíček pro malého školáka

Jak dítě roste, ubývá volného prostoru v pokoji na úkor nejrůznějších stolků, skříní, polic a úložných prostorů. Zajímavou možností je pořízení stavebnicového systému – ten lze společně s dospíváním dítěte libovolně přestavovat. V dětském pokoji by měl vyrůst plnocenný pracovní prostor, kde bude malý školák psát první domácí úlohy. Pracovní plocha by měla mít minimální parametry 100 x 75 cm. Vzhledem k rychlému růstu dětí je lepší volit nábytkové kusy, které se výšce a potřebám dětí přizpůsobí, například nastavitelné dětské stoly. Vhodnou variantou jsou pracovní stoly ve tvaru písmene L, které nabízejí i další plochu pro práci či odkládání věcí. Vše ideálně doplněné o mobilní kontejnery či stolkem pro počítač. Pracovní kout dítěte je obvykle umístěný přímo pod oknem nebo kolmo k němu. Nedostatek prostoru, zejména v panelákové zástavbě, si ale často žádá i prostorově skromnější řešení. Na řadu tak přichází výsuvné pracovní plochy nebo dnes velice populární umístění pracovny pod spací prostor.

Zvolte výškově rostoucí židle

Pro správné držení těla při sezení platí, že se chodidla musejí dotýkat země. Výškově nastavitelné židle jsou pro rychle rostoucí potomky prakticky nezbytné. Polohovatelné by mělo by i opěradlo, ideálně vybavené pružinou, která dovolí hyperaktivním dětem častou změnu polohy těla. Praktické jsou mobilní židle na kolečkách – ta však musejí být stabilní.

Palanda není ideální

Kdo jako dítě spal na palandě ví, jak bezvadný bunkr lze z tohoto kusu nábytku vybudovat. Jenže odborníci na zdravé spaní se na ně tak pozitivně nedívají. Poukazují na to, že palandy většinou nacházejí místo v panelových bytech, které ale nejsou díky nízkým stropům právě ideální. Dítě spící v horním patře totiž dýchá příliš teplý vzduch. Pokud jinou možnost nemáme a palandu dětem přece pořídíme, pamatujme alespoň na dostatečnou výšku zábrany na bocích. Odrostlejší děti by nicméně měly mít vlastní postel, konstrukčně i materiálově podobnou té dospělácké. Velikost postele musí respektovat velikost dítěte, minimální šířkou je tak 80 cm, délka se pohybuje od 150 do 180 cm, výška postele by včetně matrace měla být maximálně 50 cm.

Dbejte na dostatek světla

Interiér pokoje by měl být světlý. Hlavní světlo by pak mělo osvětlovat celý prostor. Zejména menší děti určitě ocení i malá svítidla, které jim pomohou s orientací ve tmě. Není tak od věci pořízení populárních svítidel zapojitelných do zásuvky, obvykle ve tvaru zvířátka. Větším dětem je nutné pořádně osvětlit pracovní plochu, nejlepší variantou je v tomto směru instalovat lampičky na přilehlou polici, odkud je dítě neshodí. Pro malé děti bychom měli vybírat jen lampičky s žárovkou krytou tak, aby se o ní prckové nemohli popálit.

Barvy v dětském pokoji

Dětský svět je protkán barvami. Jitří fantazii, probouzí hravost, kreativitu i nápaditost. Mezi oblíbené barvy patří především teplý odstín žluté, meruňková, modrá, zelená, smetanová nebo světle hnědá. Vše musí být samozřejmě citlivě sladěno s ostatními prvky pokoje, zejména záclonami, závěsy, potahy peřin i dekoracemi. S přibývajícím věkem se mění i pohled dětí na optimální barevnost. Patnáctiletá slečna se tak najednou může za růžový pokojík stydět, a tak nezbývá než si s potomkem sednout a vymyslet nové barevné řešení.

Tip Kafe.cz: 5 rad pro dětskou pracovnu

  1. Pro správné sezení u stolu by mělo mít dítě obě nohy celou plochou chodidel na zemi či na pevném podkladu. Rovněž možnost napřímit se s lokty opřenými o desku je nezbytná.
  2. Stolek pro počítač by neměl být zároveň stolem pracovním. Pro činnosti jako je psaní by student měl mít dostatek prostoru pro odkládání sešitů, tužek i učebnic.
  3. Pracovní stůl by měl disponovat dostatečným počtem zásuvek, případně by pracovní desku měly doplňovat pojízdné kontejnery.
  4. Nad stolem se mohou objevit police na knihy, časopisy nebo cédéčka. Nechcete-li, aby pracovní kout působil stísněně, volte raději otevřené police, případně použijte jako výplň dvířek žaluzie nebo bezpečnostní sklo.
  5. Stůl je vhodné umístit tak, aby na něj dopadalo světlo z opačné strany, než je píšící ruka. Přirozené ani umělé světlo se nesmí na obrazovce monitoru zrcadlit.