V galerii najdete návod, k čemu všemu lze použít pastu na zuby.

S čistěním zubů se začíná od prvního prořezaného zoubku dítěte. A to dětským zubním kartáčkem. Zubní pasta slouží víceméně u takto malých dětí jako doplněk. A od jakého věku dítěte lze tedy čistit se zubní pastou? A jakou – tu s fluoridy, nebo bez nich? Obecné doporučení stomatologů je jednoznačné. Použití klasické zubní pasty ve chvíli, kdy dítě zvládne při čistění zubní pastu vyplivnout. Do té doby je vhodné čistit bez pasty, nebo čistit s pastou určenou pro velmi malé děti, tedy bez přidaných fluoridů.

Fluoridy se do zubních past přidávají z důvodu předcházení vzniku zubního kazu, tedy pro snížení kazivosti. Nejsou však všemocné, stále platí důkladné čistění zubů a po večerním čistění už nejíst a nepít žádné sladké či slazené nápoje, pouze vodu. Fluoridy jsou určeny pouze k zevnímu použití, pokud dítě přijímá větší množství fluoridů (nejen ze zubní pasty, ale z potravin, některých balených minerálních vod, apod.) může to pro zdravý vývoj dítěte představovat jisté nebezpečí.

Pokud se dítě naučí zubní pastu vyplivovat, jsou pro něj fluoridy prospěšné, zejména pokud trpí zvýšenou kazivostí, nebo poruchou vývoje zubní skloviny. U vývojových vad zubní skloviny se pro lepší remineralizaci používají speciální, koncentrovanější fluoridové přípravky (např. fluoridové gely a tablety). Pozor na jejich nepřiměřené dávkování, může způsobit zubní fluorózu.

V souhrnu tedy platí:

  • Čistit od prvního prořezaného zoubku zubním kartáčkem.
  • Čistit bez zubní pasty nebo jiné pasty bez fluoridů u dětí, které pastu ještě neumí vyplivnout.
  • U ostatních dětí čistit fluoridovou zubní pastou.
  • Zoubky dětem pravidelně dočisťovat.
  • U dětí, které mají prořezané všechny zoubky a ty se dotýkají, používat mezizubní kartáčky a dentální nit.
  • U speciálních fluoridových přípravků dodržujte striktně doporučené dávkování.
  • Po večerním vyčistění nejíst a nepít slazené nápoje.
  • Pokud patříte mezi obzvlášť opatrné matky, zubní pasty střídejte, ale fluoridům se zcela nevyhýbejte.