Příčinou poporodních depresí u žen jsou zejména biologické vlivy - fyzická zátěž při porodu, hormonální změny, problémy s kojením či nedostatek spánku. U mužů jsou spouštěče spíše psychického původu.

Odsunutý tatínek

Deprese může u muže vzniknout například jako reakce na jeho odsunutí na „vedlejší kolej“. Čerstvá maminka mu už nevěnuje tolik pozornosti, na kterou byl zvyklý před narozením dítěte, což někteří muži nesou dost těžce. Leckterý nový otec zjišťuje, že dítě umí v určitých situacích uklidnit jen žena, a pochybuje o tom, jestli je vůbec potřebný. Muž může mít pocit, že rodinu jenom zabezpečuje a vykonává její požadavky, což mu pochopitelně nestačí. Výrazným rizikovým faktorem může být i porodní deprese u partnerky. Každá psychická porucha se totiž týká nejen svého nositele, ale i lidí, kteří s takovým člověkem žijí.

Šok z otcovství

„Více ohrožení jsou muži, kteří se stanou otci poprvé. Pro některé může být příchod dítěte doslova šokem, a to i tehdy, jde-li o vytouženého potomka a mezi rodiči panuje hezký vztah,“ vysvětluje psycholožka Zuzana Slezáková. Rodiče si musejí vytvořit nové životní stereotypy, úplně se mění rodinná struktura. Očekávané krásné chvíle dokonalého štěstí s miminkem jsou ve velkém kontrastu s nedostatkem spánku, pláčem a křikem dítěte i nezanedbatelnou finanční zátěží.

Určité nebezpečí skrývá i přítomnost otce u porodu. Po dlouhá staletí, kdy bylo zvykem rodit doma, byl porod výhradně ženskou záležitostí. „Možná bylo i lepší, že se muži tomuto hraničnímu zážitku vyhýbali. Nikoli všichni tatínkové se dokážou vyrovnat s extrémními emocemi, které absolvování porodu přináší. V některých případech to může vyvolat i depresivní stavy,“ píše Elisabeth Geiselová, autorka známé knihy Slzy po porodu: Jak překonat depresivní nálady.

Mise s horkou vodou

Dříve bývala proměna mužů na otce v různých kulturách a tradicích provázená rituály označovanými jako obřady přechodu. Měly mužům pomoct vyrovnat se s novou rolí otce. I když se nám některé z nich mohou zdát na první pohled směšné, sloužily jedinému cíli: zaměstnat otce během porodu. Příkladem takového rituálu v západním světě bylo, že muž ohříval vodu, zatímco jeho žena rodila. „Nikdo neví, k čemu potřebovali tolik horké vody. Šlo však hlavně o to, aby i otcové měli svou vlastní důležitou misi. Dnes už se tyto obřady neprovádějí, se vstupem do nové etapy života se muži musejí vyrovnat takříkajíc za pochodu. Pro mnohé to může znamenat velký tlak – očekává se od nich stále víc, ale pozornost se většinou soustřeďuje na ženu a dítě,“ říká Geiselová

Příznaky deprese

Pro muže bývá často těžké vyjádřit emoce a své psychické problémy se snaží zakrývat. Proto bychom si u nich měli všímat jakékoli náhlé změny chování. Příznaky deprese u nich bývají jiné než u žen. Dá se mezi ně zařadit například snaha vzdálit se od reality, nad kterou čerstvý otec podle vlastního vnímání ztratil kontrolu. Tráví dlouhé hodiny v práci, začne najednou více sportovat, jen aby nebyl doma, v blízkosti dítěte, a aby se mohl se svými problémy vyrovnat sám.

Psycholožka Slezáková upozorňuje, že mužskou poporodní depresi není radno podceňovat: „Neléčená deprese u mužů může vyústit do různých forem destruktivního chování – zvýšené konzumace alkoholu, agresivity, konfliktnosti nebo nevěry. Jedním z velmi nebezpečných příznaků jsou úvahy o sebevraždě a smyslu bytí na tomto světě vůbec.“

Poporodní deprese ohrožuje zdraví otce i matky, manželství i přátelské vztahy, pracovní život a také zdraví dítěte. „Pokud máte podezření, že by jí mohl váš partner trpět, určitě vyhledejte odbornou pomoc. Jako prevenci bych budoucím rodičům doporučila účast na kurzech přípravy na porod, které jsou zároveň i jakousi přípravou na rodičovství. Zní to možná trochu učitelsky, ale rodiče by se skutečně měli napřed seznámit s počátečními úskalími jejich nové životní role,“ myslí si Zuzana Slezáková.