Navzdory špatným zkušenostem si stále vybírá stejné typy - šarmantní grázly!

Říkám si, že by už měla mít rozum. V pětatřiceti má za sebou jedno nevydařené manželství a nejméně tři čtyři vztahy, které se rozpadly.

Natálie by měla zvládnout svou „vnitřní sestřičku“

Odpovídá PhDr. Petr Šmolka, psycholog

  • Jen těžko se dají všechny ty partnerské karamboly nešťastné Natálie svádět pouze na nehoráznou smůlu. Nedivím se, že si Marie klade otázku, co její dceru vede k volbě tak problematických partnerů. Vždyť přece vyrůstala v harmonickém prostředí. Možná ale právě proto!
  • První vysvětlení může nabídnout tzv. teorie stínů. Podle ní nás podvědomě láká jednání, které považujeme za nepatřičné a odporující tomu, jak jsme byli vychováni. Lidově řečeno chuť zapovězeného ovoce. Přidat se mohly ale i vlivy sourozenecké konstelace. Natálie je přece starší ze dvou sester. Od ní se asi vyžadoval větší díl zodpovědnosti. Už volba prvního ze zmiňovaných partnerů mohla být podvědomým protestem proti těmto nárokům. Natálie si ale mohla připomenout i jednu ze svých daných životních rolí: a sice té, která pečuje. Jistě pomáhala starat se o svou mladší sestru. Takové ženy pak bývají mnohdy postiženy něčím, čemu se říká syndrom sestřiček Červeného kříže. Spočívá hlavně v nutkání pomáhat slabým a potřebným. „Sestřičky“ nacházíme často mezi manželkami alkoholiků, ale i mezi ženami fluktuantů a příživníků. Až příliš dlouho věří, že svým partnerům láskou a teplými večeřemi pomůžou. Že je „vyléčí“. Do tohoto vzorce zřejmě zapadají především vztahy Natálie s Božetěchem a Antonínem.
  • O sedm let mladší Antonín je nyní asi především náplast na nezhojené rány osudu a zčásti i další výzva pro Natálčinu „vnitřní sestřičku“. Snad už poslední.
  • Přesvědčte svou dceru, aby chodila na konzultace k psychologovi. Ten jí může dovést ke změně životních postojů a hlavně k osobnímu rozhodnutí nenechat se už nadále od nikoho zneužívat.