Moje nejstraší dcera si ale ze mě příklad nevzala. Mám čtyři vnoučata, je to moje velká životní radost. Teď, když už jsem v důchodu, můžu svým dětem s jejich potomstvem pomáhat podle jejich potřeby.

Potíže nesmějí být cesta k zájmu rodičů!

Odpovídá PhDr. PETR ŠMOLKA, psycholog

  • Sourozenecká rivalita! Známe ji z dějin, občas i z poezie či beletrie, tu a tam se na ní vyřádí dramatici a scenáristé. Když se s ní však setkáme u vlastních dětí, cítíme se bezmocní a bezradní. Dvouletý věkový rozdíl, který je mezi Markétkou a Terezkou, je z tohoto hlediska poměrně kritický. Poskytuje jak prostor pro srovnávání, tak kolbiště pro soupeření.
  • Ve hře může být však ještě jeden, často nesmyslně tabuizovaný faktor: rodičovská láska. Je přece samozřejmá, jak bychom vůbec mohli některé ze svých dětí preferovat!? Asi by se to nemělo, přesto tak činíme. Některé děti mají dar, že dokážou vyvolávat sympatie, vše jim jde snadno, prostě se vydařily. Jiné podobné štěstí nemají a o svou pozici, někdy i o pouhý zájem okolí musejí pracně bojovat. Přímé žadonění spíše odpuzuje a snaha předstihnout sourozence je předem odsouzena k nezdaru. Moc možností už nezbývá - nemoc či bezmoc, někdy i pouhé „zlobení“, případně zdánlivé vývojové zaostávání, tedy prostředky, které většinou mobilizují rodiče, aby děcku věnovali více pozornosti.
  • Ano, i tak lze rozumět Terezčinu jednání. A proč je u babičky jako vyměněná? Třeba proto, že ta se jí s láskou věnuje i ve chvíli, kdy s ní žádné „potíže“ nejsou. Rozhodně tím pro ni dělá víc, než kdyby se snažila umravňovat její rodiče. Terezka tak získává životní zkušenost: může být milována, aniž by s ní nejprve musely být nesnáze. Nemá však význam, aby se jí babička snažila domlouvat. Natož aby ji obviňovala ze lži.
  • Rodiče Terezky a Markétky mají jen částečnou pravdu, když tvrdí, že se vše časem srovná. Terezka se jistě zdánlivých vývojových handicapů zbaví. Zároveň si ovšem odnese do života poznání, že nějaká „potíž“ je nejspolehlivější cesta jak si říct o zájem. A to není zrovna nejlepší vklad do budoucnosti!