Své seznámení s Alicí můžu nazvat láska na první pohled. Bystrá tmavovláska s pořádně proříznutou pusou a svérázným smyslem pro humor mě okamžitě okouzlila.

Já svobodný, ona rozvedená, oba bez závazků a stejně staří. Bylo nám 33 let. S Alicí jsem zažíval něco nového, dala mému životu úplně jiný rozměr.

Trochu dominantní, trochu nevypočitatelná, ale taky nesmírně něžná. A navíc krásná. Takovou ženu jsem ještě nepoznal.

Pronajali jsme si byt. Alice se netajila tím, že chce dítě, já také nebyl proti. Na miminko jsme se moc těšili. Od pátého měsíce musela partnerka zůstat doma kvůli rizikovému těhotenství, a tak jsme s úlevou odškrtávali každý týden překonaný ve zdraví.

Malá blondýnka

Bára se nakonec narodila v termínu, vážila bezmála 4 kila. Nijak jsem si nelámal hlavu tím, že není podobná ani mně, ani Alici, jsme oba bruneti a malá má vlásky jako len. Všichni jsme se shodli, že Barunka je celý Alicin táta, který je modrooký blondýn.

Nevím, co mě to napadlo, vlézt přítelkyni do e-mailové schránky. Zkrátka narazil jsem tam na erotické vzkazy od jejího kolegy z práce.

Byly z doby, kdy otěhotněla. Přiznal jsem Alici, že jsem četl její poštu a že ve mně hlodá podezření. Hrozně se naštvala.

„Ano, v době, kdy jsme se poznali, ještě dozníval můj vztah s kolegou, ale už jsem s ním nespala! Co si o mně vůbec myslíš?“ neměla daleko k pláči.

E-maily prý byly jen vzpomínkou na minulost. „Když ke mně nemáš důvěru, bude nejlepší, když se rozejdeme. Můžeš se otcovství vzdát, nic po tobě nechci a vychovám si dceru sama,“ řekla nekompromisně.

Uvažoval jsem o testech otcovství, ale nakonec jsem je zavrhl. Měl bych sice jistotu, jenže stojím o ni vůbec? Už nikdy bych nesevřel v náručí Alici a netěšil se z úsměvu své holčičky.

Přesto se mi občas stane, že mi podobné myšlenky nečekaně vytanou na mysli. Třeba když si s dcerkou hraju. Bývalý Alicin milenec je totiž blonďák s modrýma očima.

Jaromír

Myslíte si, že by Jaromír udělal hloupost, kdyby na test otcovství šel? Nebo se má držet toho, že otcem dítěte je ten, kdo se o ně stará a prožívá s ním bolístky i radosti? Ne ten, kdo dítě zplodil a nestará se o něj?

PhDr. Petr Šmolka radí

  • Ve hře je mnohem víc než jen test otcovství! Jaromír by byl s odpuštěním hloupý, kdyby si ho nechal udělat. Jako by nestačilo jeho pátrání v Alicině e-mailové schránce. Měl by se snažit, aby jí své slídění už nepřipomínal.
  • Rozhodne-li se pro test otcovství, má jedinou jistotu: nedopadne to dobře! Pokud ho test jako otce potvrdí, bude se Alice oprávněně cítit natolik dotčená, že s ním nebude schopná dál žít. Vyloučí-li se jeho otcovství, bude sice vědět, že otcem není, ale co s tím?
  • Jestli chce vztah vzdát, nepotřebuje žádné testy. Chce-li v něm setrvat, musí prostě věřit.