Větší sítě čerpacích stanic, které nabízejí sbírání bodů za tankování, dobře vědí, co dělají. Pokud přitáhnou zákazníky, mají vyhráno – v honbě za vysněným dárkem si totiž neuvědomí, že výrobek mnohonásobně přeplatí. Benzin je u nich totiž často až o dvě koruny dražší, než u čerpacích stanic například u obchodních domů. Tam dárky sice nezískáte, zato ušetříte natolik, že si je můžete sami koupit a ještě vyděláte. Co tedy čerpací stanice nabízejí a nakolik vás dárky vyjdou?

1. Shell Smart klub

O co jde: Síť benzínových pump Shell nabízí členství ve Smart klubu, věrnostním programu, který naděluje dárky a prémie všem svým stálým zákazníkům.
Co je třeba: Stačí vyplnit přihlášku na kterékoli stanici, anebo přes internet. Následně obdržíte plastovou kartu, na kterou sbíráte body.
Co nabízí: Za jeden litr standardního načerpaného paliva získáte na kartu 1 bod. Bonusové body sbíráte i za nákupy v obchodě, a to nejlépe při speciálních akcích. Následně je můžete vyměnit za dárky bez doplatku.
Srovnání: Za půllitrovou Coca-Colu vydáte 119 bodů. V případě, že body sbíráte jen tankováním, musíte načerpat palivo za 3 332 Kč (při ceně 28 Kč/litr). Je-li Natural 95 dražší o dvě koruny, vyjde vás Cola na 238 Kč. Cena půllitrové Coca-Coly se přitom pohybuje kolem 20 Kč.
Více informací: www.shell.cz

2. Agip Premio Club

O co jde: Věrnostní klub Agip také nabízí řadu odměn a dárků za čerpání pohonných hmot. Za každý litr načerpaného paliva, anebo za nákup v obchodě, se vám načtou body na čipovou kartu, na kterou si pak vyberete dárek.
Co je třeba: Natankovat na čerpací stanici Agip alespoň dvacet litrů paliva, vyplnit přihlášku a získat tak okamžitě čipovou kartu.
Co nabízí: Za každý litr paliva získáte jeden bod, stejně jako za každých 25 Kč útraty v obchodě.
Srovnání: Za půllitrovou Coca-Colu vydáte 90 bodů. V případě, že body sbíráte jen tankováním, musíte načerpat palivo za 2 520 Kč (při ceně 28 Kč/litr). Je-li Natural 95 dražší o dvě koruny, vyjde vás Cola na 180 Kč.
Více informací: www.agip.cz

3. OMV

O co jde: Na stanicích OMV sbíráte body za natankování daného množství paliva. Ty pak lepíte do hrací karty a za určitý počet bodů a doplatek si můžete vyzvednout dárky.
Co je třeba: Za každé tankování, mytí auta či nákup v hodnotě 300 Kč získáte jeden bod (platí pro auta do 3,5 tuny). Na dárky potřebujete získat deset až dvacet pět známek, doplatky za ně se pohybují od 159 do 549 Kč.
Co nabízí: V současné době můžete získat cyklo prémie – kolekci výrobků Hi-Tec.
Srovnání: Abyste získala sportovní tašku, musíte natankovat za 7 500 Kč (potřebujete totiž 25 známek). Při ceně 28 Kč/litr je to cca 268 litrů paliva. Je-li Natural 95 dražší o dvě koruny, přeplatíte 536 Kč. A když přidáte doplatek 549 Kč, vyjde vás taška na 1 085 Kč. Přitom podobnou tašku Hi-Tec koupíte v obchodě za 750 Kč.

4. Benzina

O co jde: Na stanicích Benzina nesbíráte body na čipovou kartu, ale odměny získáte za jednorázové natankování určitého množství paliva.
Co je třeba: Dárky na stanicích Benzina můžete získat okamžitě, a to vždy dle aktuálních akcí. Vždy je ale třeba natankovat dané množství paliva a dárek doplatit.
Co nabízí: Aktuálně můžete za třicet litrů paliva a doplatek 29 Kč získat mintové bonbony v retro krabičce, za doplatek 50 Kč potom stylový zapalovač. Při načerpání 80 litrů a doplatku 280 Kč potom boxerky Playboy, při doplatku 120 Kč potom sluneční brýle a za 130 Kč potom plážovou tašku, nebo kšiltovku.
Srovnání: Mentolové bonbony v kovové krabičce koupíte cca za 40 Kč. Pokud natankujete 30 litrů paliva a doplatíte je, vydáte 839 Kč. Je-li Natural 95 dražší o dvě koruny, vyjdou vás bonbony na 89 Kč.
Více informací: www.benzina.cz