Čtyři zásadní velikonoční pokrmy: Toto by vám o svátcích nemělo na stole chybět

Přípravy na letošní Velikonoce vrcholí. Přinášíme vám tedy několik základních velikonočních pokrmů, které by neměly na svátěčním stole chybět.

Biskupský beránek

Co budete potřebovat: 4 vejce, 200 g cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g másla nebo Hery, 300 g polohrubé mouky, 0,5 balení kypřicího prášku do pečiva, 70 ml mléka, 1 lžičku citronové kůry, 50 g rozinek, 50 g kandovaného ovoce, 50 g ořechů, bílou čokoládovou polevu

Postup:

1. Žloutky utřete s máslem a cukrem do husté pěny, vmíchejte do ní střídavě mléko a mouku promíchanou s práškem do pečiva, pak citronovou kůru, rozinky, drobně nasekané ovoce a ořechy.

2. Nakonec vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.

3. Těsto dejte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na beránka. V předehřáté troubě ho zvolna upečte a opatrně vyklopte. Nechte zchladnout a přelijte rozehřátou polevou.

Kafe.cz říká:

  • Beránka můžete po přelití polevy posypat slunečnicovými semínky v jogurtové a barevné polevě.

Velikonoční jidáše

Co budete potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 200 ml mléka, 40 g droždí, 1 žloutek, vejce na potření, sůl, 4 lžíce cukru, 2 lžíce oleje, 2 lžíce rozehřátého másla, 1 hrst rozinek

Postup:

1. Část vlažného mléka rozmíchejte se lžící cukru, droždím a trochou mouky a nechte vzejít kvásek. Olej s vlažným máslem, žloutek, zbytek mléka, cukr, mouku a sůl přidejte ke kvásku a vypracujte hladké tužší těsto (pokud chcete dát rozinky, obalte je v trošce mouky a zapracujte do těsta).

2. Přikryjte ho čistou utěrkou a nechte asi hodinu kynout. Těsto znovu propracujte, dejte ještě na půl hodiny nakynout a na pomoučeném vále tvarujte jidáše (spirálky nebo oválky, dají se tvarovat i různá jarní zvířátka). Naskládejte je na vymazaný plech a nechte asi 20 minut nakynout. Potřete je rozkvedlaným vejcem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte dozlatova.

Kafe.cz říká:

  • Zkuste také slanou variantu. Dejte jen lžičku cukru, 1 lžíci soli, nedávejte rozinky, místo másla použijte sádlo a kousky potřené vejcem posypte hrubou solí, kmínem nebo sezamovými semínky.

Velikonoční pudinkový dort

Co budete potřebovat: 250 ml mléka, 30 g kakaa, 50 g másla, 180 g moučkového cukru, 1 vejce, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžíci hnědého rumu, 240 g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 vanilkový pudink, 250 ml mléka, 250 ml másla, 100 g moučkového cukru, 1 hrst mandlových lupínků na ozdobu, marcipánová vajíčka, čokoládová vajíčka, marcipán travička

Postup:

1. Svařte mléko s kakaem a nechte vychladnout. Utřete máslo s cukrem a celým vejcem do pěny. Přidejte rum, skořici, zchladlé kakao a mouku promíchanou s práškem do pečiva a dobře rozmíchejte.

2. Těsto dejte do máslem vytřené a hrubou moukou vysypané dortové formy, vložte do předehřáté trouby a zvolna pečte asi 50 minut. Vyndejte, přendejte na mřížku a nechte vychladnout.

3. Z mléka a pudinkového prášku uvařte hustý pudink, ihned vmíchejte lžíci másla, pudink postavte do studené vody a míchejte, až zchladne.

4. Pak našlehejte máslo s cukrem a po částech zašlehejte pudink. Dort dvakrát překrojte, naplňte krémem, zbylým krémem potřete celý dort. Boky posypte opraženými mandlovými lupínky. Povrch ozdobte marcipánovou trávou a čokoládovými vajíčky.

Boží milosti

Co budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 3 žloutky, 30 g másla, 50 g moučkového cukru, 3 lžíce bílého vína, 1 lžíce hnědého rumu, trošku smetany, sůl, 0,5 lžičky citronové kůry, moučkový a vanilkový cukr na posypání

Postup:

1. Na vále smíchejte mouku s cukrem a solí. Přidejte žloutky, změklé máslo, víno a podle potřeby smetanu nebo mléko a vypracujte vláčné těsto.

2. Připravené těsto rozválejte na pomoučeném válu na tenký plát a vykrojte z něj různé tvary. Ihned je usmažte ve vyšší vrstvě rozehřátého tuku dozlatova a nechte odkapat na papírovém ubrousku, aby se odsál přebytečný tuk.

3. Hotové boží milosti přendejte na talíř a pocukrujte moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek