Čočkový salát s jablkem

Suroviny pro 4 porce: 150 g velkozrnné čočky Lagris, 1 větší červené jablko, 1 jarní cibulka, 100 g uzené šunky, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce kysané smetany, 1 lžíce kremžské hořčice, šťáva z půlky citrónu, špetka cukru, špetka soli, čerstvě drcený pepř.

Příprava: Čočku na 2 hodiny namočíme a pak uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme a necháme vychladnout. Šunku nakrájíme na tenké nudličky a dáme do mísy. Jablko nakrájíme i se slupkou na malé kostičky cca 4 x 4 mm a přidáme k šunce. Zastříkneme citrónovou šťávou a dobře promícháme. Přidáme čočku a nasekanou jarní cibulku. Vše promícháme s majonézou, kysanou smetanou a kremžskou hořčicí a dochutíme solí, pepřem a cukrem. Necháme alespoň hodinu odležet a podáváme.

Servírování: Čočkový salát můžeme podávat na listu čerstvého salátu.

Barevná čočka

Suroviny na 4 porce: 300 g čočky Lagris, 1 středně velká cibule, 200 g žampionů, 150 g šunky, 2 barevné papriky, 2 - 3 rajčata, kyselá okurka, sůl; zálivka: bílý jogurt, sůl, pepř, francouzská hořčice

Příprava: Předem namočenou čočku uvaříme a necháme vychladnout. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené žampiony, šunku, barevné papriky a jako poslední nakrájená rajčata. Vše osolíme. Směs necháme vychladnout a pak ji přidáme k vařené čočce, následně k ní přimícháme na kostičky nakrájenou okurku a na závěr přidáme připravenou zálivku z jogurtu. Podáváme s čerstvým pečivem.

Salát z červené čočky

Suroviny na 4 porce: 200 g červené čočky Lagris, 400 ml vody, 2 ks bobkového listu, 2 ks hřebíčku, 2 stroužky česneku, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, ½ čajové lžičky mořské soli.

Příprava: Přebranou a propláchnutou čočku vsypeme do studené vody a přivedeme k varu. Poté přidáme bobkový list, hřebíček a česnek a vše společně vaříme doměkka. Před koncem vaření čočku dochutíme sójovou omáčkou a solí. Takto uvařenou čočku servírujeme s opečeným pečivem nebo bramborem a ovčím sýrem, můžeme ozdobit snítkou čerstvého kopru nebo pažitkou.

Mohlo by vás také zajímat: Vynikající netradiční desert: Fazolové brownies