Diskutujte: Máte nějakou "specialitku", která vás v těhotenství vyvedla z míry?

Mohlo by vás také zajímat: Bylinky: Pro snadnější početí, těhotenství i porod! (1. díl)

Ne vždy je to ale špatně. Povíme vám několik situací, které se mohou objevit a vypadat opravdu děsivě, i když nemusí vůbec nic znamenat.

Špinění na začátku těhotenství

Se špiněním či přímo krvácením je to v těhotenství hodně složité. Objevuje se poměrně často a v mnoha případech nedokážou ani lékaři určit, proč tomu tak je. Špinění se může objevit krátce po oplodnění, tedy před očekávanou menstruací – v takovém případě jde o tzv. nidaci, tedy hnízdění oplodněného vajíčka. Dále se krvácení objevuje v den očekávané menstruace, a to třeba po celý první trimestr. Je to tzv. hormonální krvácení. Dále se může objevit i kontaktní krvácení či nahnědlé špinění, a to třeba po sexuálním styku. V takovém případě je namístě klid a podávání léků. Krvácení začíná být problémem ve chvíli, kdy je doprovázeno bolestmi břicha či zad trvající několik hodin. Lékař vám provede ultrazvukové vyšetření, krevní testy atd. V případě, že je vidět vitální plod a hladina těhotenského hormonu HCG stále stoupá, pak není důvod se strachovat.

Silná nevolnost

Některé ženy v těhotenství pociťují jen slabou kocovinu, jiné si těhotenství užívají, aniž by jim žaludek jakkoli vyváděl, a některé zase nemohou vystrčit paty ze záchodu, a to nejen po dobu prvních tří měsíců. Nevolnost bývá jedním z prvních příznaků těhotenství, ale ve většině případů nekončí zvracením. I tak je ale velmi nepříjemná. Může totiž ženu přepadnout kdykoli během dne, nesprávně se jí proto říká ranní. Silnější nevolnost provázená častým zvracením pak může nastávající maminku pěkně vyděsit. Přitom zatím není důvod se bát. Obavy tyto stavy ještě zhoršují a neprospívají vám ani miminku. Pamatujte si, že nevolnost ani jednomu z vás neuškodí. I když by nastávající maminka třeba pár kil zhubla. Pokud by ale nevolnost byla dlouhodobá, přesahovala až do druhého trimestru, byla nezvladatelná a docházelo by k úbytku nejen váhy, ale i vody v těle, cítila byste slabost či závratě, je nutné informovat svého gynekologa. Ten často vyloučí vážnější problém a předepíše léky proti nevolnostem, nebo oslabenou maminku pošle na pár dní do nemocnice, kde jí dodají sílu. Vždy si dávejte pozor na pitný režim, při jeho nedostatku totiž hrozí dehydratace a to už je nebezpečné. Pokud se ke zvracení přidá ještě průjem a horečka, volejte lékaře okamžitě.

Nachlazení a chřipka

Nastávající maminky se často setkávají s rýmou a nachlazením. Zvláště pracují-li, nebo mají-li děti, které chodí do školy a školky. Navíc imunita bývá v těhotenství oslabena, a to kvůli ochraně miminka. Většinou tento stav není nebezpečný, složitější je ale léčba, protože se musí dávat pozor na plod. Důležité je nepodceňovat příznaky a i s nachlazením je potřeba zajít k lékaři a pořádně se vyležet. A to za všech okolností, i když se cítíte silné. Je potřeba dávat pozor také na teplotu. V případě, že je teplota větší než 37,8 °C, je potřeba konzultace s lékařem, protože dlouhodobě zvýšená teplota těla by mohla negativně ovlivnit vývoj plodu.

Bolest břicha

Od samého počátku těhotenství se u maminky objevuje bolest břicha. Ze začátku je ženy přirovnávají k bolestem podobným menstruačním. V případě, že nejsou dlouhodobé a často se vleže bříško uklidní, pak by nemělo jít o nic vážného. Ale pozor, vždy je lepší tento stav konzultovat s gynekologem. Křečovitá bolest podbřišku a začátku těhotenství je způsobena růstem dělohy a každá žena ji vnímá s jinou intenzitou. Dále je děloha mnohem více prokrvená a natahují se děložní vazy. Bolest sama časem sama ustupuje a není zapotřebí žádné léčby. Taková bolest začíná být problémem hlavně ve chvíli, kdy ji začne doprovázet krvácení. V takovém případě může jít o hrozící potrat či již probíhající. Další bolestí může být tupá nebo ostrá bolest na jedné či obou stranách podbřišku nebo v oblasti třísel. Bolest je intenzivní při prudkém pohybu, třeba když rychle vstanete, a mizí vleže. Jde o bolest oblého děložního vazu, který po obou stranách fixuje dělohu v dutině břišní. Bolest je způsobena jeho napínáním při růstu dělohy. Je to ale zcela normální a po 24. týdnu těhotenství ustupuje.

Jiné maminky

Jste těhotná chvíli, ale už jste slyšela všemožné hororové scénáře, a to od potratů po strašné, nekonečné a velmi bolestivé porody. Nenechte se ale těmi příběhy zválcovat a problémy nekonzultujte na internetu, ale vždy s lékařem. Uvědomte si, že každé těhotenství je úplně jiné a to, co znamenalo u jedné maminky zásadní problém, u vás může být naprosto bez potíží.