Oblečena v péřovce, vlněném svetru, punčocháčích a teplých kalhotách, pleteném kulichu a šálou omotanou okolo hlavy na hlavě a sněhulích na nohách – koho by se zima dotkla? Nechápu, na co všichni nadávají. Bohužel moje autíčko vlněné návleky nemá, a tak zažíváme jednu chorobu za druhou.

V noci jsem se vydala nakoupit. Vždycky nakupuju v noci je málo lidí, žádné tlačenice, celý obchoďák pro sebe, pro moji introvertní povahu ráj... Ale to jsem odbočila.

Vezmu klíče, strčím do zámku a konec, nehnu s nimi ani o milimetr. Od táty jsem dostala poučení, ať se zamrzlým zámkem nelomcuji, jestli zlomím klíč, tak se nedoplatím.

Soused se zrovna vracel se psem, a proč prý dýchám na ten zámek? „Zamrzl,“ oznamuji hrdě, že jsem správně diagnostikovala závadu. A to nemáte spray na rozmrazování?

HA! Nějaká povědomá informace, kolečka v hlavě se mi i přes mráz začala pomalu rozhýbávat cvakat, už vím táta mi ho někdy vloni dal! „Jasně, že mám povídám.“

„Tak proč si pro něj neskočíte domů,“ následovala logická otázka. Asi tušíte, jak jsem ho uzemnila: „Když on byl do kabelky moc velkej, tak ho mám v přihrádce v autě.“

Zámek není jediné, co vám může v zimě zamrznout a v některých případech by mohlo jít o velice drahé zanedbání. A jelikož zima zatím ne a ne polevit, uděláme si malou instruktáž, aby vás zima nezaskočila jako mě.

  • Zmíněný zamrzlý zámek rozmrazíte za pomoci chemického rozmrazovače. Čím menší balení si koupíte, tím lepší. Je nutné ho mít pořád u sebe. V zamrzlém autě vám bude platný jako mně a doma, když vám auto zamrzne někde ve městě, taky moc nepomůže. Prodávají se balení od 50 ml a cena se pohybuje v řádech desítek korun. Nastříkáte zámek a ten do několika minut povolí. Také kolují triky, jako je nahřátý klíček zapalovačem, ale to byste ho mohli taky ohnout... Doporučuji nezkoušet.
  • Možná to bude nošení dříví do lesa, ale neopomenu zdůraznit, že na vozovku můžete jen s od sněhu očištěným autem. Máte to i v zákoně. A řeknu vám, když vám na okno sjede půlmetrová odtátá sněhová čepice, uvidíte tak akorát kulový. Proto mějte v autě nejen škrabku, ale i smetáček. Stačí i ten od smetí (a na střechu se výborně hodí lopatka s gumovým chráničem).
  • Pro odstranění námrazy na sklech vám vedle zmíněné škrabky pomohou i chemické rozmrazovače, které se aplikují nástřikem. Nastříkáte na sklo a po chvíli setřete a usušíte hadříkem. Nástřik pak aplikujete ještě jednou, tím zabráníte dalšímu namrzání.
  • Jelikož čistá okna jsou základ, musíte mít funkční odstřikovače. Protože se plní kapalinou, budou mezi prvními, co v zimě může zamrznout. Proto si začátkem zimy, nejlépe s výměnou pneumatik, nechte do odstřikovačů nalít nemrznoucí směs. Nešetřete. V opravdu velikých mrazech by se vám levná, zředěná nemrznoucí směs mohla pomstít zamrznutím.
  • Majitelkám dieselů by se mohla vymstít letní nafta v nádrži. Od začátku listopadu se u čerpacích stanic prodává zimní nafta, která odolá zamrznutí do -25 stupňů. Pro lepší startování je lepší dolít startovací přípravky s obsahem těkavých hořlavých látek.
  • Jedním z nejdražších dárečků paní Zimy by mohlo být zamrznutí chladicí kapaliny. V případě jejího zmrznutí by mohlo dojít k prasknutí hlavy nebo bloku motoru (neptejte se mě, co to je, ale tolik vím, že pak už byste s tím autem neujela ani metr.) Proto je třeba investovat do nemrznoucí kapaliny a pravidelně ji dolévat, k tomu byste měla ideálně používat celou zimu stejný druh.
  • V zimě je víc než kdy jindy nutné mít v pořádku baterii, proto si ji nechte zkontrolovat.