Jsem zvyklá u sebe neustále nosit vodu. Ne že bych byla posedlá pitným režimem, ale mám pořád žízeň. Nepotřebuji pít hodně, stačí si tu a tam loknout, ale když to na mě přijde, tak musím mít vodu po ruce, jinak jsme nervózní jak chlap před porodem. Takže poctivě tahám malou vodu v tašce. Tomu také mé kabelky odpovídají. No kabelky… Spíš to největší, co v oddělení dámských příručních zavazedel najdu. V tom je místa i na protiatomový kryt.

Jenže od jisté doby si dávám bacha, abych tu vodu taky vždy pořádně zašroubovala. Protože… To bylo takhle jednou na sklonku léta a já vyrazila do města, dopoledne před prací, abych si udělala dobrou náladu, než vlezu do toho blázince. Přepadla mě žízeň, jako vždy připravena – vytáhla jsem vodu a napila se. Láhev zašroubovala, v tramvaji to moc nejde, člověk aby se furt něčeho držel, protože jinak to s ním hází jako příboj s mrtvým lachtanem. Sednout si nejde, důchodci zabírají všechna místa.

Když jsem dorazila do práce povídá recepční: „Jé ono začalo pršet?“ Koukám na ni, jako na blázna, venku třicet, sluníčko svítí, kde by se vzal déšť. Odpovídám se shovívavým úsměvem: „Ale kde, obloha je jako vymetená, svítíčko sluní…“ „Ale, z vás crčí voda…“

To mě zarazilo. Podívám se dolů a skutečně, tunika mokrá a kalhoty opravdu nebyly propocené… „…“ zařvala jsme jedno neslušné slovo a hnala do kanceláře. Celou tašku jsem vyházela. Voda zavřená byla, jenže blbě, dobrých 15 minut z ní trpělivě vykapávala voda a hladina na dně tašky odpovídala horskému jezírku při jarním tání. Všechno jsem vyndala a na dně, pod hladinou skomíral mobil. Sice jsem vyndala baterku, vypnula ho, klimatizaci zapnula, co to šlo a položila ho do největšího proudu vzduchu. Postup byl sice správný, ale nic to nebylo platné. Zkolaboval a umřel. Můj krásný, měsíc starý přístroj odešel do věčných lovišť. Už nebyl mezi živými. Byl to exmobil. Zkapal. Zkrátka byl definitivně a jednou pro vždy dead.

Co teď? Koupit nový. Ale jaký? Zase ten samý, když jsem s ním měla takovou smůlu. Ne, říká žena, se kterou černá kočka ani nehne, a když se s ní setká urychleně se zavře doma a odmítá vycházet – aspoň pro ten černý den.

Možná vám to, co teď napíšu, přijde jako samozřejmost, ale ruku na srdce – kolik času věnujete přemýšlení, jaká kritéria jsou pro vás rozhodující. Cena? Vzhled? Nebo funkčnost? A kolik funkcí pak používáte, když si koupíte nějaké superdrahé superdělo, které umí i stepovat?

Takže při výběru mobilu si v klidu sedněte, vezměte papír a tužku a zapněte mozek.

  1. Cena
  2. MP3 přehrávač. Jste závislá na reprodukované hudbě? Pak by měl mít kvalitní přehrávač, velkou, rozšiřitelnou paměť a měl by jít propojit s počítačem.
  3. Fotoaparát. Fotíte jak šílenci? Pak věnujte pozornost rozlišení, blesku a dalším kritériím fotoaparátu.
  4. Připojení na internet a wifi. Jestli jste z těch, co musí být neustále na příjmu, pořád brouzdají nebo kontrolují mail.
  5. Na co ho používáte? Uvědomte si, jak svůj současný mobil využíváte a jestli a co vám chybí. Používáte ho jen na volání a sms a ostatním funkcím se vyhýbáte obloukem a většinou ani nechápete, co znamenají? Pak se podívejte po něčem jednodušším, hodně ušetříte.
  6. Výdrž a paměť na čísla. To jsou taky důležitá kritéria a ne každý mobil má jedno nebo druhé. Jakkoli se to v dnešní době může zdát podivné.
  7. Pak si sedněte k počítači a projděte si nabídku mobilů. Některé stránky umožňují vylistovat nabídku podle vybraných kritérií. Pak odmazávejte ty, které nesplňují něco z toho, co je pro vás důležité. Když výběr zúžíte na nějaký rozumný počet, cca pět, můžete ke slovu pustit emoce. Který je nejhezčí? Který je vám sympatický.
  8. Osahejte si ho. Objednávat zboží na internetu je sice levnější, ale s mobilem budete žít dlouho a tak by se vám měl dobře držet a ovládat. Vyhovuje velikost tlačítek a tvar těla? To zjistíte jen osobně, proto se vypravte do kamenného obchodu a nechte si vybrané kusy předložit a osahejte je.