Uvnitř vašeho těla dítě rozvíjí všech pět smyslů – tedy zrak, chuť, čich, hmat a sluch díky vjemům, které přicházejí zevnitř i vnějšku vašeho těla. Dítě rozeznává hlas matky a odlišuje mezi ženským a mužským hlasem, i když často nepozná přímo svého otce, slyší hudbu a rozeznává, která je mu příjemná a která ne, vnímá pach a chutě jídel, které jíte. Po narození si to vše pamatuje a hlavně váš hlas v něm bude vyvolávat pocit bezpečí a sounáležitosti.

Kafe.cz zjistilo:

  • Věděla jste, že dvojčata na sebe navzájem reagují? Lze to poznat tak, že pokud jedno z dvojčat sáhne na druhé, to na dotek reaguje. Často se také v dotecích mezi sebou střídají. A právě tady nejspíš vzniká silné sourozenecké pouto.

HMAT

Jako první se u našeho dítěte vyvíjí hmat. Již kolem 7. týdne začíná být vnímavé na dotek. Nejdříve jsou citlivé jeho rty, brzy se citlivost objevuje také na tvářích a čele. Okolo 11. týdne se dítě již dotýká dlaní svého obličeje a cítí jej, začíná tak poprvé ve svém životě zkoumat, jak vypadá. Od 14. týdne již reaguje na doteky po celém těle jako čerstvý novorozenec. Jedinou výjimkou je zadní a horní část hlavy – tam se citlivost neprojevuje.

Já to prozkoumám!

Možná jste si sama mohla všimnout na ultrazvuku, jak dítě chytá pupeční šňůru, jak se hladí po tvářích či se dotýká samotné děložní stěny, jako by zkoumalo načervenalé prostředí kolem sebe. Zvláště v týdnech, kdy ještě nevidí, je pro něj hmat hlavním smyslem, jak poznává svůj dočasný domov. Jakmile začíná pořádně vnímat doteky, je jeho reakce na pohyb vaší ruky přes bříško směrem k němu taková, že se odvrátí. Až později se dítě začne točit směrem k doteku.

To nejcitlivější místo

Tím jsou dětská ústa. Ačkoli dítě v děloze ještě nemá sací reflex k ukojení hladu, můžete ho načapat, jak si soustředěně cucá palec. Jeho jazýček je totiž pokryt stovkami nervových zakončení. Lékař vám pak na ultrazvuku může potvrdit, že děti zkoumají své okolí raději ústy než nemotornými končetinami. Cucání palce pak vyvolává u plodu uklidnění.

CHUŤ

Již po třetím měsíci dítě začíná polykat a ochutnávat plodovou vodu. Díky tomu podle odborníků dítě poznává první pachy a chutě z venkovního prostředí. Tekutina totiž obsahuje příchutě a pachy jídel, která během dne sníte. Třeba česnek může vaše dítko vnímat 24 a více hodin. Dostává se k němu totiž hned třemi způsoby. Přes krevní oběh, z plodové vody a nebo když jej dítko po polknutí znovu vyloučí do abiotické tekutiny.

To mi nechutná!

Výzkumy jsou už tak daleko, že dokážou potvrdit, že dítě v bříšku je schopno rozeznat rozdíl mezi kyselou a sladkou chutí. A kterou myslíte, že polykají častěji? A možná tedy i raději? Jasně, tu sladkou. Mnohem méně tekutiny prý spolknou, ochutnávají-li něco hořkého. Takže brzy po zplození již dítko rozeznává, co jíte. Stejným způsobem pak fungují chutě při kojení.

ČICH

Právě potraviny, které jíte, může vaše dítě již v bříšku cítit. Pěkně totiž dokážou podráždit jeho čichové sliznice v nose. Dostanou se k němu poté, co je sníte, a vstoupí do krevního oběhu.

SLUCH

To, co dítě slyší, ho prý dokáže ovlivnit po zbytek jeho života. A je jasné, že dítko pořádně slyší. Na zvuk začíná dítě reagovat kolem 24. týdne a je to snadno zjistitelné: čím hlasitější zvuk, tím je větší reakce. První zvuky, které silně vnímá, je tep vašeho srdce a pulzování vaší krve, slyší také bublání v žaludku a pohyby střev. Později se skrz vaše břicho k němu dostávají i zvuky okolního prostředí. Hlasy, hudba či filmy. Slyší je ale tlumeně, tak se o něj nemusíte bát. Nejvíc slyší dítě nízkofrekvenční zvuky.

Jen na tohle usnu, mami!

Nejčastěji a nejraději slyší miminko váš hlas. Ten se k němu dostává díky zvukovým vlnám, ale také díky vibracím, které vydává vaše tělo, když mluvíte. Je to stejné, jak vnímáte svou řeč vy – také ji slyšíte jinak než ostatní. Právě vibrace těla přenášejí k nenarozenému miminku váš hlas nejúčinněji. A tak kdykoli mluvíte, zpíváte, křičíte, šeptáte, plod vás slyší a pozná váš hlas ihned po porodu. Dítě v pozdějším stadiu těhotenství reaguje také na „své“ oblíbené písně. Od 27. týdne dítě reaguje pohybem na písničku, kterou zná a je mu příjemná tím, že se třeba více pohybuje, zatímco při neznámých tónech se pohybovat přestane. Podle některých výzkumů má pro miminko známá hudba uklidňující účinky. Ale ne napořád, bohužel.

ZRAK

Jako poslední se u dítka rozvíjí zrak – přece jen ho v podvodním království potřebuje nejméně. Do zhruba 27. týdne jsou víčka zavřená, pak začínají mrkat a procvičují si reflexy. Jinak je v bříšku v podstatě tma. Na přímém slunci a v plavkách se může svět uvnitř plodové vody zbarvit do oranžova. Podle studií pak od 33. týdne dítko může rozeznávat nejasně i tvary.

(zdroj: Kniha knih o mateřství, Dr. Anne Deansová, Fortuna Print; wikipedia.cz)