Nejrůznějších čističů na nerez najdete v drogeriích nepřeberné množství. Vybrat si ten správný, po kterém se bude dřez či nádobí zase lesknout, ale může být tak trochu oříšek. Všechny totiž nejsou stejné, nemusí vám vyhovovat a leštit tak, jak byste si představovala. Než vyházet několik stokorun, abyste jich vyzkoušela více, raději dejte na babské rady. Zeptali jsme se našich čtenářek, jak nerez leští a s čím mají dobré zkušenosti. A zde jsou jejich vyzkoušené rady.

Mohlo by vás také zajímat: Podlahy: Užitečné rady, jak pečovat o jednotlivé druhy

Věděli jste, že:
  • 57 % lidí myje nádobí a hrnce hned poté, co je ušpiní
  • 54 % lidí se úklidu a leštění povrchů věnuje průběžně po celý rok, menší skupina čistí a leští jen při generálním úklidu párkrát ročně
  • 75 % lidí se líbí nerezové spotřebiče, ale jejich nákup si často rozmyslí kvůli horší údržbě

Nerezové příbory

Zašlé nerezové příbory budou jako nové, pokud je na chvíli vložíte do vařící vody, do které jste nasypala hrstku krystalické sody. Poté je vytáhnete a klasicky umyjete saponátem. Pozor ale na to, aby šlo opravdu o nerez. Jiný materiál, třeba hliník, by soda mohla zničit. Další zajímavá babská rada říká – rozkrojte bramboru a nerez jí potírejte. Špína a zašlá vrstva by měly pustit.

Nerezová termoska

Termoska, ve které si nosíte čaj nebo kávu, dostává zabrat, a tak pokud uvnitř nevypadá dvakrát čistě, můžete na ni vyzkoušet další osvědčený trik. Do prázdné termosky vysypte jeden až dva kypřicí prášky do pečiva a zalijte trochou vroucí vody. Je dobré celou proceduru provádět ve dřezu, protože směs začne pěnit a může z termosky vytékat. Jakmile pěnění přestane, dolijte termosku vodou, zavřete ji a protřepejte. Nechejte dvě hodiny odstát, znovu zatřepejte, směs vylijte a termosku vypláchněte. Bude opět jako nová.

Nerezové domácí spotřebiče

Nerez je zrádný v tom, že jsou na něm vidět jak otisky prstů, tak kapky vody. Ty ale můžete odstranit, pokud použijete olej. Někdo doporučuje dětský olejíček, jiný klasický olej na smažení. Naneste jej na papírovou utěrku a povrch přeleštěte. Můžete jej dát i do rozprašovače, nastříkat na plochu a vyleštit ji.

Nerezové nádobí

Na čištění nerezového nádobí existuje hned několik rad. Zkusit můžete jedlou sodu, kterou nanesete na hadřík a povrch leštíte. Osvědčila se také citronová šťáva. Nanesete ji na nerezový povrch, necháte působit, vydrhnete a nakonec jej přeleštíte měkkým flanelovým hadříkem. Pokud chcete znásobit účinky citronové kůry, přidejte do šťávy kapku soli.

Nerezový dřez

Také návodů na to, jak nejlépe vyčistit nerezový dřez, existuje celá řada. Jeden říká, že se vyplatí v něm loupat brambory. Jejich slupkami totiž povrch skvěle vyčistíte! Poté jej umyjete a vyleštíte zmačkanými novinami anebo měkkým savým hadříkem. Vyzkoušet můžete také ocet, který do dřezu nalijete, chvíli necháte působit, poté dřez umyjete a vyleštíte.

Tipy na čištění a údržbu nerezových povrchů
  • Na čištění nerezu nepoužívejte prostředky, které obsahují chlór. Mohli byste jej poškodit.
  • Objeví-li se na nerezu škrábance, můžete je zkusit rozleštit speciální houbičkou na nerez a leštící pastou.
  • Na lesklé nerezové povrchy jsou skvělé přípravky na leštění skel. Ale pozor – opět musejí být bez chlóru.
  • Na kapky od vody, které zůstávají např. na bateriích, pomůže roztok octové vody, který na ně našplícháte a utřete do sucha.
  • Na čistění nerezu nepoužívejte drsné houbičky či drátěnky, ale vždy měkký hadřík či hladkou stranu houbičky. Jinak si povrch můžete poškrábat.