Stačí jeden centimetr námrazy a spotřeba mrazničky stoupne až o 75 %. Z toho důvodu by se měla pravidelně rozmrazovat. Pokud nemáte automatický model, doporučuje se ideálně dvakrát ročně. V zimě je doba na odstranění přebytečného ledu z mrazáku ideální. Potraviny se nezkazí, stačí je dát ven – na balkon, zahradu nebo třeba do kufru auta. Hospodyňky často drhnou mrazničku v rámci předvánočního úklidu.

Věděli jste, že:

  • Aby mraznička pracovala efektivně a neplýtvala energií, měla by být plná ze 70 %.
  • 94 % mladých lidí potraviny pravidelně zamrazuje.
  • Potraviny z mrazničky bychom měli spotřebovat maximálně do roka, ideálně pak do dvou až tří měsíců.
  • 15 % lidí znovu zamrazuje již rozmražené potraviny, což odborníci zásadně nedoporučují.

Námrazu odstraňte od 0,5 cm

Odborníci doporučují odstranit již námrazu o síle půl centimetru. V žádném případě by neměla přesáhnout 1,5 cm, jinak výrazně zvýší spotřebu energie mrazničky, sníží výkon a můžete se stát, že šuplíky již neotevřete. Jak na to?

Trik na led: Horká voda

Vypněte mrazničku ze sítě a všechny věci přemístěte na chladné místo. Nemáte-li kam, izolujte je například dekami. První (a dnes již málo populární) možností je čekat, než se led rozpustí, třeba přes noc. Abyste ale rozmrazování urychlila, můžete použít hrnec s horkou (nikoli ale vařicí) vodou. Ta způsobí, že námraza bude odtávat rychleji. Hlídejte ale, ale byly průchodné odtokové kanálky (jejich umístění závisí na typu mrazničky) a voda mohla volně odtékat.
Tip čtenářek: Místo hrnce s vodou použijte fén a do mrazáku foukejte horký vzduch. Pozor ale na dostatečný odstup. Námraza zmizí dříve, než se nadějete.
Babská rada: Námrazu můžeme odstranit také tak, že ji posypeme solí nebo potřeme solným roztokem. Na závěr je třeba mrazák vytřít octovou vodou.

Pozor na kovy a ostré předměty

Pokud si chcete pomoct seškrabáním ledu, nepoužívejte kovové ani ostré předměty. Můžete ale vyzkoušet plastovou škrabku, kterou led opatrně odstraníte. Jakmile bude námraza pryč, mrazničku důkladně vymyjte a vysušte. S pachy může pomoct octová voda, kterou ji na závěr vytřete.
KAFE.cz doporučuje: Nesnášíte odmrazování a čistění mrazničky? Kupte si takovou, která nepříjemnou práci obstará za vás. Systém je značen jako No Frost.

Péči potřebuje i těsnění

Nezapomeňte důkladně umýt i gumové těsnění na dvířkách. To musí být čisté už z toho důvodu, aby dobře doléhalo a vzduch nevnikal dovnitř. Tím by se totiž zvýšila spotřeba energie. Těsnění je třeba pravidelně kontrolovat. Pokud se vám zdá, že se mraznička namrazuje příliš rychle, může nedoléhat a je třeba ho vyměnit.

Zapněte mrazničku – a je hotovo

Jakmile máte vše hotovo, věci naskládejte dovnitř a zapněte mrazničku na nejvyšší výkon. Ten ponechejte do chvíle, než dosáhnete obvyklé teploty. Poté vraťte nastavení do původní polohy.

Tip KAFE.cz

Nezapomínejte ani na zadní stranu mrazničky! Aby byla spotřeba energie co nejnižší a docházelo k bezproblémovému odvodu tepla, je potřeba i zde vysát prach.