Chyby ve skladování potravin: Tohle do ledničky nepatří!

Lednice
Prohlédněte si všechny fotografie (11)

Nesete domů dvě papírové tašky čerstvé zeleniny, vtěsnáte ji do ledničky a za dva dny supíte vzteky, proč je mrkev scvrklá, okurka měkká a citrony plesnivé? Chyba je na straně nevhodného skladování!

Bylinky

Máte pocit, že na kuchyňské lince nebo okenním parapetu byliny rychle zvadnou? Místo toho, abyste jim připravili ledový šok a přesunuli je do lednice, dejte svazek do sklenice s vodou a najděte pro ně stinné místo v pokoji. Bazalka, kopr, petrželka nebo třeba i výrazný koriandr tak vydrží o několik dnů déle. V chladu akorát nasají všechny pachy a ztratí svou jedinečnou vůni, pro které je kupujete nebo pěstujete.

Oleje

Rostlinné oleje jsou dnes nedílnou součástí každé kuchyně, běžné i ty kvalitnější nebo méně známé. Řepkový, slunečnicový, olivový, avokádový, hroznový a z vlašských ořechů v chladu houstne. Nezmění sice chuť, ale v lehkém salátu bude díky jiné konzistenci jako slon v porcelánu. Je-li vystaven nízkým teplotám dlouhodobě, může se svou hustotou přiblížit rozpuštěnému máslu.

Citrusové plody

Domovina grepů, citronů, pomerančů a limetek je většinou slunná exotika, není proto důvod vystavovat ovoce nízkým teplotám v ledničce. Je to jako dát povolenku plísním. Nejlépe se cítí rozvalené v prostorné míse. I tam si ale dávejte pozor na jejich uspořádání. Otlaky se hojí jen těžko.

Citrusové plody, chilli papričky ani bylinky do lednice nepatří!

Okurky, mrkev a rajčata

Drtivá většina hospodyněk dává tuto zeleninu do chladu v domnění, že tím prodlouží její život. Opak je ale pravdou. Okurky do sebe natáhnou další vodu a mnohem rychleji změknou, mrkev se samou zimou svraští a rajčata přestanou dozrávat a jejich dužina ztratí chuť a zmouční. Pokojová teplota je to, co mají nejradši!

Chleba

Ani pečivo nemá rádo teplotní šoky a vlhko. S bambusovou utěrkou, kterou přehodíte přes bochník, se bude cítit mnohem lépe. Dřevěnou "skříňku" na pečivo vytřete každý týden směsí vody a octa. V chladu mnohem rychleji tvrdne, vysychá a drobí se. V takovém prostředí se snáz tvoří plísně. Teploty hluboko pod bodem mrazu snáší lépe a umí se i na několik měsíců zakonzervovat. Jen nezmařte svou snahu a nerozmrazujte ho v mikrovlnné troubě.

Pálivé omáčky

Na Blízkém východě vám z místní kuchyně shoří ústa, ale tamní lidé už jsou zvyklí. Špatnou kvalitu vody a hygienu kompenzují právě velkou spotřebou pálivých dochucovadel a pravidelně tak detoxikují svůj organismus. Nemusíte mít strach, že by se omáčky na čerstvém vzduchu zkazily. Chlad je vhodný jen pro ty s majonézovým nebo vaječným základem.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky