Málo světla – nebezpečné!

Dvě lampičky se zastíněnou žárovkou, jejíž světlo navíc směřuje vzhůru, jsou vhodné pro vytvoření intimní atmosféry. Pokud si však chcete v posteli číst, luštit křížovku nebo se věnovat ručním pracem, připravilo by vás podobné osvětlení brzy o zdravý zrak. Světlo lampičky musí být dobře nasměrovatelné a na knihu musí dopadat shora. Optimální je umístění světelného zdroje nad hlavu tak, aby vše potřebné osvětloval přímo.

Počítač v ložnici – nikdy!

Pokud pozdě do noci doděláváte, co jste přes den v práci nestihla, a pak se jen přesunete z židle do postele, nedivte se, že nemůžete usnout. Počítač by neměl mít v ložnici své místo. Někomu může vadit i televize, zatímco jiné naopak uspává a bez ní by neusnuli. Odborníci televizi v ložnici příliš nedoporučují, nicméně přesto je její sledování (tedy zábava) před spaním menším zlem, než práce s počítačem.

Spaní u stropu – takto ne!

Spací patra a palandy mají jednu velkou výhodu – šetří místo. Nezapomeňte ale, že právě těsně pod stropem je nejteplejší a nejvydýchanější vzduch v celé místnosti. Proto se spaní na palandách rozhodně nedoporučuje dospělým, ale především dětem, které v noci trápí dýchací obtíže. Pokud se rozhodnete pro spací patro, umístěte ho pokud možno co nejníže (čím vyšší strop, tím lépe) a před spaním vždy celou místnost důkladně vyvětrejte.

Hromada polštářů – chyba!

Zanořit se do hromady polštářů je sice příjemné, ale pokud si v noci dáte pod hlavu příliš, vaše páteř vám rozhodně nepoděkuje. Jestliže strávíte celou noc ve strnulé, nepřirozené pozici, vaše svaly v oblasti krční páteře se neuvolní, neboť budou permanentně namáhány. Ráno se vám vaše tělo za hromadu polštářů odvděčí celkovou rozlámaností a bolestmi hlavy. Pokud jste zvyklá na více polštářů a máte pocit, že byste bez nich neusnula, zkuste je ubírat postupně.

Nízká postel – nebrat!

Stejně tak, jako je nevhodné spaní pod stropem, neměla byste spát ani příliš nízko. Zčásti proto, že čím nižší postel, tím blíže jste prachu z podlahy a z části kvůli pohodlnému vstávání. Musíte před tím, než ulehnete, udělat dřep a další vás čeká ráno při vylézání z postele? Teď to možná není takový problém, ale co když za nějaký čas oceníte každý akrobatický kousek, který si díky dostatečně vysoké posteli ušetříte?

Tip Kafe.cz

Naučte se před spaním uklidnit

  • Nedovolte stresu, kterému se vystavujete celý den, aby vás následoval i do ložnice. Tato místnost by měla být vaší „svatyní klidného spánku“ – nic, co by mohlo odpočinek narušit, sem nepatří!
  • Umístění pracovního koutu do ložnice je nevhodné; pokud máte možnost volby, najděte pro něj lepší místo.
  • Pozor na silné a studené světlo, nedostatečnou zvukovou izolaci nebo nežádoucí zápach či příliš silné vůně.
  • Před spaním se vždy uvolněte – horká koupel s vonnými solemi nebo krátká procházka, vás příjemně naladí.
  • Nejméně tři hodiny před tím, než se odeberete na lůžko, necvičte a nejezte těžká jídla.
  • Pokud to není nutné, neberte prášky na spaní. Jestliže máte problém usnout nebo se v noci často budíte, vyzkoušejte nejdříve bylinkové čaje. Nespavcům pomáhá odvar z meduňky, třezalky, kozlíku lékařského nebo chmele otáčivého.
  • Navykněte si chodit spát každý den ve stejnou dobu. Výjimky nedělejte pokud možno ani o víkendu.