Studentky a ženy na mateřské dovolené – to jsou dvě nejčastější kategorie, které se snaží přivydělat prací z domova. I když noviny a internetové servery jsou denně nabity desítkami inzerátů, které slibují horentní výdělky v řádu desítek tisíc, a to skoro bez práce, seriozních nabídek je mezi nimi jako šafránu. A tak pokud se nechtějí věnovat roznášení letáků či obálkování, sáhnou ženy většinou po práci kosmetické poradkyně. Co taková práce obnáší a kolik si jí vyděláte?

Vzdělání není třeba

Stát se tzv. kosmetickou poradkyní je velmi jednoduché. Nepotřebujete k tomu speciální vzdělání, většinou ani žádný kurz. Stačí se jen zaregistrovat a začít nabízet kosmetiku. Na našem trhu je celá řada firem, která takovouto práci nabízí. Mezi ty nejznámější patří Avon a Oriflame, kterým v poslední době zdatně konkuruje značka Mary Kay.

Provize? Většinou 30 %!

Možná čekáte, že si prodejem kosmetiky přijdete ke slušným penězům. Pokud ale nemáte desítky kamarádek a kolegyň, které by byly žhavé do objednávání produktů, pak se touto prací příliš neuživíte. Jako registrovaná poradkyně nakupujete produkty cca o 15 až 30 % levněji, než je katalogová cena, a to je i vaše provize. Z každé objednávky za tisícovku, tak vyděláte 150 až 300 Kč. Abyste se opravdu uživila, musela byste prodat kosmetiky měsíčně alespoň za sto tisíc. Jinak půjde jen o příjemný, avšak nevelký, přivýdělek. Pokud by se vám podařilo najít další úspěšné prodejkyně, pak se můžete těšit i na malý podíl z obratu jejich prodeje.

Dá se na tom zbohatnout?

Práce kosmetické poradkyně není vhodná pro každou. Je ideální pro komunikativní ženy, které navíc mají velkou spoustu známých. A nejlépe ještě takových, jenž nemají ve svém okolí jinou Avon či Oriflame Lady. Pokud však máte jen jednu dobrou kamarádku, maminku a tchyni a nehodláte kosmetiku nabízet cizím lidem, nečekejte, že na této činnosti zbohatnete.

Získat můžete i dárky

Některé firmy, které se snaží nalákat nové prodejkyně, nabízejí zajímavé dárky, jimiž si můžete práci zpříjemnit. Podmínkou ale je vždy několik provedených objednávek za určitou sumu. Dostat se tak můžete k sadám kosmetiky, anebo i k iPodu. Navíc při splnění dané výše objednávky dostanete objednané zboží zdarma až domů a nemáte jiné starosti.

Záleží jen na vás

Pokud se pro práci přesto rozhodnete, počítejte u většiny firem s počáteční investicí do prodejního balíčku vzorků. Další výdaje již nebudou třeba. Pak již bude záležet jen na vás, kolik věrných kamarádek-klientek si najdete a jak si vyděláte.

Tipy Kafe.cz: Chcete se stát kosmetickou poradkyní? Pak si vyberte:

Oriflame

O co se jedná: Přírodní švédská kosmetika

Co nabízí: okamžitý zisk 30 % (z nákupní ceny) z prodeje výrobků

  • k první objednávce zdarma katalog, ceník a interní časopis
  • možnost zakoupení tzv. Sales kitu, neboli prodejního balíčku vzorků
  • za splněné podmínky dárky v hodnotě až 3025 Kč
  • možnost zapojení se do Programu profesionální poradce
  • dostupná školení
  • zboží až domů zdarma od objednávky za cca 1500 Kč

Registrace: www.oriflame.cz

Avon

O co se jedná: Americká kosmetická společnost s celosvětovou působností, na českém trhu od roku 1991.

Co nabízí: zdarma registraci, katalog a kosmetické vzorky, žádné vstupní poplatky

  • zajímavé dárky až do výše 4000 Kč
  • na všechny produkty sleva až 30 %
  • veškeré materiály, letáky a katalogy zdarma
  • možnost zakoupit nový výrobek s předstihem a slevou až 50 %

Registrace: www.avoncosmetics.cz

Mary Kay

O co se jedná: Kosmetika z USA se 45letou tradicí. Jedna z největších firem zabývajících se přímým prodejem kosmetiky:

Co nabízí:

  • startovací balíček za necelých 3000 Kč s produkty cca v trojnásobné hodnotě
  • možnost si nejen vydělat, ale i získat různé šperky, výlety a jiné ceny za dosažený úspěch
  • zajímavé provize z prodeje
  • přímý kontakt se zákaznicemi – firma je založena na osobním přístupu ke klientkám, kterým je zdarma provedena typologie pleti a ukázáno, jak se správně líčit. Nejedná se tedy o katalogový prodej.

Registrace: www.marykay.cz