Zasadil vašemu vztahu ránu pod pás a přemýšlíte o rozvodu? V galerii najdete tipy, co vás čeká a nemine!

Ve svém živlu

Jako studenti jsme si nechávali o dalekých cestách zdát. Pak dostala přednost kariéra, pořízení bytu a poslední roky jsme se při výběru dovolené podřizovali dětem. Jen těžko bychom je vzali na okružní cestu po Indii nebo na poznávací zájezd do Ománu. Když byli rodiče konečně dost zocelení na to, aby je na dva týdny pohlídali, neváhali jsme ani minutu a začali vybírat z velkého množství cestovatelských snů. Nejradši bychom se vypařili na rok a podnikli cestu kolem světa, ale nakonec jsme zůstali při zemi a vyrazili nedaleko za hranice Evropy. I když se všichni pozastavovali nad tím, proč jsme zvolili právě Izrael, když jím zmítá válka a časté nepokoje, neodradili nás.

Zodpovědnost

Přípravy jsme nepodcenili, načetli si spoustu knih o kultuře, náboženství, historii, památkách, zvycích a tradicích. Koupila jsem opalovací krém s vysokým faktorem a dlouhou sukni, abych místní nepobuřovala. Na Vaškovi jsem nechala cestovní pojištění. V rámci své práce vyráží za hranice mnohem častěji a často využívá výhodných nabídek. Byla jsem si jistá, že nic nepodcení a ještě ušetří. Den odletu se nezadržitelně blížil. Mezi dveřmi jsme se rozloučili s dětmi a na dva týdny opustili "český rybníček".

Po přistání v Tel Avivu jsme nasáli vůni Východu a vydali se vstříc dobrodružstvím. Dny ubíhaly a zážitků bylo jako hub po dešti. Jeruzalém, Jericho, Betlém, Nazaret a na konci zájezdu zasloužený relax u Mrtvého moře. Po tak velké cestovatelské odmlce jsme byli maximálně spokojení. Nechávali jsme se hladit slunečními paprsky a nadnášet slanou vodou. Byla to paráda, ale ne kýč.

Cestou z pláže

Vraceli jsme se z pláže na hotel, když manžel zavrávoral a spadl pod kola miniautobusu, který rozvážel lenivé turisty po areálu. Co na začátku vypadalo jako menší kolize, nad kterou se mávne rukou a vyžádá si jen malé ošetření, dopadlo mnohem hůř. Vašek byl potlučený a do nemocnice ho převážel vrtulník. Měl zlámaná žebra a dva obratle, propíchnutou plíci a vyražené zuby. Byla to hrůza. Probděla jsem u jeho postele několik dní i nocí. Dlouho překonával všechny operace a následná vyšetření. Obratně jsem oddalovala řešení s pojišťovnou, protože jsem si nebyla přesně jistá, kam potvrzení o zdravotním krytí schoval.

Může být hůř?

"Asi jsem to podělal víc, než se zdá!" Nemohla jsem uvěřit tomu, že nás nepřipojistil, jak tvrdil. Odletěla jsem zpátky do Čech a snažila se přes úřady situaci uklidnit. Nepodařilo se. Když po šesti týdnech dorazil i Vašek, nálada byla na bodu mrazu. Vyúčtování, které nám vystavila pojišťovna a tamní nemocnice, má tolik číslic, že mi vhání slzy do očí. To nestihneme splatit za celý život. Mám dvě dospívající děti na krku, lékař Vaškovi vyyhrožuje invalidním důchodem a můj plat sotva pokryje všechny splátky. Chtěla jsem toho tolik? Ne! Toužila jsem poznat kousek světa. A platit za to budu navěky!