Je třeba si uvědomit, že jakékoliv cestování dopravním prostředkem, a to ať veřejnou dopravou nebo autem, je pro zvíře téměř vždy stres. Stejně jako v případě dítěte, i zde platí: Při cestování nezapomeňte na oblíbenou hračku!

Jak cestovat se zvířetem

Pes je zvyklý na svého pána, a změnu prostředí prožívá méně než kočka. Přesto je dobré při cestě na chatu, chalupu nebo na dovolenou vždy přibalit jeho oblíbenou věc. Kočky je dobré přemísťovat ve speciálním boxu s pevnými stěnami, nikoli v tašce. Lze doporučit přepravku nevytahovat „jako překvapení“ těsně před přesunem. Šikovné je mít ji v domácnosti stále přístupnou, aby se stala běžnou věcí, takže „odchyt“ před cestou není nikterak dramatický.

A ještě k cestování za hranice. Pes i kočka musejí mít při cestování po zemích EU pas, ve kterém jsou zaznamenána očkování, zejména proti vzteklině. Podrobné podmínky lze nalézt na webových stránkách www.svscr.cz pod odkazem „cestování se psy a kočkami“. A ještě obvyklé doporučení – cestovat raději za chladu zrána nebo až navečer. Mít s sebou vodu a vodítko, dobré je i pro kočku, musí se to ale naučit včas. A větrat s rozmyslem, a nikdy nenechávat psa vyhlížet z otevřeného okénka, hrozí zánět spojivky.

Zvířata a stěhování

Při této příležitosti ještě doporučení při stěhování. Pes je opět zvládá docela dobře, ale je doporučeníhodné vzít mu do nového bydliště či místa pobytu jeho starý pelíšek a misky na žrádlo. To se týká i koček. A je určitě dobré vzít do nového bydliště nějaký kus nábytku, který má kočka ráda, například křeslo, ale i postel, popřípadě skříň, do které ráda chodí nocovat pod kabáty. I starý záchůdek. To budou její záchytné body v novém bydlišti a dříve si zvykne. Do nového záchůdku je dobré do granulí kápnout kozlíkové kapky.