Čas letních dovolených se nezadržitelně blíží a možná i vy právě řešíte otázku, jestli s miminkem či batoletem vyrazit na Lipno anebo se trošku odvázat a letět (či jet) k moři. Hledali jsme všechna pro a proti, abychom vám radosti i strasti cestování s dětmi mohli přiblížit. Jedno je jisté – cestování s prcky je trošku složitější, ale je to zábava. Zvláště když pak vidíte ty rozzářené dětské oči, když se poprvé mohou cákat v moři.

5 důvodů, proč byste měli na dovolenou vyrazit

1. Čím menší dítko, tím méně starostí: co se týče věku dítěte, v podstatě nejste nijak omezeni. Nedoporučuje se ale cestovat na větší vzdálenosti s miminkem mladším šesti týdnů. Ostatně i maminka by si měla v šestinedělí dopřávat spíše klid. Rozbouřené hormony na dovolené nejsou zrovna příjemné. Rozhodně ale maminky, které kojí, doporučují cestovat právě v prvních měsících věku dítěte. „Jeli jsme k moři, když byly maličké čtyři měsíce. A také o rok později. Musím říct, že první dovolená byla úžasná. Nemusela jsem řešit jídlo pro malou, prsa jsem totiž měla stále s sebou, zároveň díky kojení byla i „zdravotně chráněná“ a pak také pořád spinkala a vodu si užívala s námi v náručí. V roce a půl už to byl mnohem větší kolotoč. Malá neposeděla, lítala, museli jsme za ní s manželem neustále běhat, obezřetně jsem musela vybírat jídlo. Prostě odpočinek se nekonal,“ říká naše čtenářka Katka.

Mohlo by vás zajímat: Jak na léky a očkování na dovolené nebo Vybavte si lékárničku na dovolenou

Kafe.cz říká:

  • Cestování s dětmi vždy konzultujte s dětským lékařem a zároveň si rozmyslete destinaci a případné očkování. S tím vám mohou pomoci třeba v Centru cestovní medicíny.

2. Miminko vyjde „levno“: u většiny cestovek si s penězi za cestu a hotel nemusíte do dvou let věku dítěte (označení infant) dělat vůbec starosti, takové děti jezdí na dovolenou úplně zadarmo. V letadle je pak máte na klíně, ale v hotelovém pokoji je nemusíte mít v posteli – většinou vám zdarma zapůjčí dětskou postýlku. Od dvou let pak v průměru do 7 až 12 let platíte zhruba polovinu plné ceny. Starší děti jsou pak v CK vnímány jako dospělé osoby a platí plnou cenu.

3. Upevňuje se rodinná vazba: cestování s dětmi jako rodina již od útlého věku podporuje pozitivní vnímání rodiny jako fungujícího celku. Společné zážitky pak celou rodinu spojují, podporují a dělají šťastnou a hlavně sourozenci se stávají lepšími přáteli. To potvrzuje i čtenářka Mirka: „Vypadneme z dennodenního stereotypu, což má vliv na naši náladu. A pak líbí se nám, když si společně ještě několik týdnů po dovolené vyprávíme zážitky a koukáme se na fotky a videa.“

4. Děti se učí adaptabilnosti: čím dříve začnete s malými dětmi jezdit na dovolenou, tím rychleji si uvědomí, že ne všechno vychází podle plánu a že dovolená je čas spontánnosti. Děti se učí přijímat věci tak, jak právě přicházejí. Zároveň si to děti také užívají, protože hrozně rády porušují režim, který musí dodržovat doma. Nenásilně se pak také učí trpělivosti, protože většinou se na něco čeká, odpovědnosti a nezávislosti, protože jim na dovolené dáváme mnohem více volnosti a pravomocí.

5. Děti se socializují: maminky často dělají tu chybu, že jsou s malými děti zavřené doma. Většina rodičů se pak diví, že když se na miminko či batole někdo jen podívá, dítě dostává hysterický záchvat. Cestováním a setkáváním s jinými lidmi a kulturami učíte své dítě společenskosti. A jakmile to zažijete, všimnete si, jak si vaše miminko užívá pozornost dalších lidí, kteří ho na pláži budou jistojistě obdivovat. Odměnou vám pak bude odpočaté, společenské a usměvavé dítě, které se doma nebude bát vašich známých.

Na co si dát pozor

Cestování s dětmi sice podle výše zmíněných argumentů vypadá jako pohádka bez starostí, ale popravdě to není úplně jednoduchá záležitost a je potřeba některé náležitosti přesně naplánovat. Mohou se před cestou i během ní objevit nějaké komplikace, které budete muset vyřešit. Na co se tedy zaměřit?

  • na výběr destinace: s miminky se nevyplatí cestovat na opravdu velké vzdálenosti. Také je potřeba dát pozor na to, do jaké země hodláte vycestovat a jestli je to prostředí pro děti přátelské. S malými dětmi se vyplatí cestovat do zemí, které mají podobnou kulturu a návyky jako naše republika.
  • dlouhá cesta: jestliže jedete autem k moři, naplánujte si cestu dopředu. Zhruba po třech hodinách je lepší dělat pauzy alespoň na půlhodiny, aby se dítě mohlo protáhnout a najíst. Většina rodičů si také pochvaluje cestu na noc, kterou dítko v podstatě celou prospí. Cesta letadlem je v tomto případě rychlejší, ale zase budete mít prcka celou dobu na klíně a může mu být nepříjemný vzlet a přistání.
  • na vybavení lékárničky: při cestách s malými dětmi je opravdu nutnost myslet na dostatečně dobré vybavení cestovní lékárničky. Obecně by měla obsahovat léky, které vy i dítě pravidelně musíte užívat, léky na nevolnost, na teplotu, teploměr, dezinfekci, náplasti a obinadla, oční kapky, panthenol, kapky na alergii, přípravky proti průjmu a nevolnosti, repelent, léky na kašel a rýmu a opalovací krémy s dostatečným SPF faktorem.
  • na hygienu: v některých destinacích platí, že byste neměli konzumovat vodu z kohoutku, protože hrozí následné střevní potíže. Dávejte tedy pozor na to, v čem je umyté ovoce a jestli vaše miminko nepije vodu, ve které ho večer umýváte. U některých zemí je třeba právě z hlediska hygieny dbát na počet hvězdiček. Zatímco v evropských zemích vám s dětmi postačí hvězdičky tři, v těch afrických se vyplatí počítat raději se čtyřmi a více hvězdičkami.
  • na pitný režim: u kojených dětí je pitný režim dostatečně zajištěn v mateřském mléce, přesto se doporučuje jednou za hodinku dát miminku napít vody z lahvičky, zvláště pak v extrémních teplotách. I u starších dětí je na pití potřeba myslet. Zabrané do hry a koupání na pití zapomínají a mohlo by tak snadno dojít k přehřátí a dehydrataci.