Diskutujte: Kdy naposledy jste se chovali ke svým blízkým jemně a co si jako jemné chování představujete od nich?

Nejsou to pro nás příliš povzbudivá čísla, která vyplynula z letošního průzkumu v sedmnácti evropských zemích: Belgii, Bulharsku, České republice, Francii, Itálii, Litvě, Maďarsku, Německu, Nizozemí, Polsku, Portugalsku, Rakousku, Rumunsku, Rusku, Španělsku, Turecku a na Ukrajině; účastnilo se ho 8 300 respondentů.

  • Na fialovém žebříčku jemnosti jsme poslední společně s Nizozemci.

A co hůř... Moc Čechů ani nečeká, že by mohlo být líp! Hlavní příčinou toho, proč nemáme čas ani chuť chovat se jemně, je stres a napětí. Mezi další faktory ovlivňující negativně naše chování patří nedostatek času a nepříjemné chování ostatních. Téměř pětina (19 %) Čechů si myslí, že jim okolí jejich příjemné chování nebude oplácet, a celá třetina dotazovaných v České republice uvedla, že v některých situacích se zkrátka jemně chovat nechtějí. Ostatně okolí od nich ani jemné chování neočekává, jak uvedlo 20 % dotázaných. Přestože se k sobě nechováme s dokonalou jemností, většina z nás věří a 37 % Čechů je dokonce skálopevně přesvědčeno, že by se nám žilo mnohem lépe, kdybychom k sobě dokázali být milejší.

Milka inspiruje k jemnosti

Ondřej Krátký, Brand Manager značky Milka, podotýká:. “Věříme, že právě nejjemnější čokoláda Milka nám pomůže toto napětí překonat a dokáže v nás probudit chuť chovat se k ostatním s tou pravou jemností.”

Nejvíce stresovaným národem jsou podle studie značky Milka Bulhaři, kterým v nadpoloviční většině (52 %) brání v jemném chování právě nedostatek pohody. V průměru se Evropané odvolávají na stres v 39 % případů, což je nejčastější důvod ne právě jemného chování také v České republice (34 % respondentů).
Za nejjemnější národ považují sami sebe Maďaři, z nichž 58 % jemným chováním obšťastní své blízké hned několikrát za den. Češi se přílišnou jemností nepyšní. Jen necelá třetina z nás udělá každý den někomu radost svým milým chováním. Na mapě jemnosti dominují v příjemném chování vedle Maďarů Turci a Portugalci. Češi společně s Nizozemci okupují poslední místa žebříčku národů. Zajímavé je, že většina Evropanů (50 %) se chová častěji mile ke svým přátelům než příbuzným (jen 30 %).

Václav Havel nejjemnější osobností

Jedna z otázek průzkumu se týkala známých osobností. Jako jemného člověka zmiňovali dotazovaní nejčastěji bývalého prezidenta Václava Havla.

Milka průzkum vznikl jako podpora kampaně “Troufni si na jemnost”, která si klade za cíl inspirovat Evropany k jemnému chování, a to nejen ke svým blízkým. Milka chce povzbudit všechny milovníky nejjemnější čokolády k tomu, aby se nestyděli ukázat své lepší já a troufli si na jemnost.

Další informace naleznate na www.milka.cz