Černý kašel se v posledních letech začal opět výrazně šířit. Za poslední tři roky se jím nakazil přibližně stejný počet lidí jako za předcházejících osm let dohromady. V loňském roce černým kašlem onemocnělo téměř 700 lidí. V roce 2009 se počet nemocných dokonce přiblížil tisícovce. Nejčastěji se jím nakazí děti ve věku 10 – 15 let.

  • S trochou nadsázky lze konstatovat: „Proti pubertě očkování neexistuje, proti černému kašli ano.“

Stejně jako jiné nemoci se dá i černý kašel udržet pod kontrolou díky očkování. Avšak v tomto případě to není tak jednoduché – k udržení imunity se musí pravidelně přeočkovávat, podobně jako u vakcíny proti klíšťové encefalitidě.

Proto bylo v roce 2009 zavedeno povinné přeočkování 10 a 11letých dětí. Starší děti mu však unikly a rodiče ročníků 1998 a starších by měli zvážit jejich dodatečné přeočkování. Vhodné je pokračovat v ochraně proti černému kašli společně při prodlužování ochrany proti tetanu ve 14 letech.

Kašel na 100 dní

Lehčí stadium nemoci se podobá spíše běžnému nachlazení či viróze. Plně rozvinuté onemocnění je u dětí provázeno typickými záchvaty kašle trvajícími i řadu týdnů. Mnohdy je s nemocí spojeno také zvracení a ztráta váhy, na nemocné často dopadne pocit celkového vyčerpání. Ve vážných případech mohou nastat i další komplikace, nejčastěji v podobě zápalu plic nebo zlomeniny žeber.

Vhodnou dobu konzultujte s lékařem

Konzultovat očkování s lékařem je možné například při preventivní prohlídce ve 13 letech či před přeočkováním proti tetanu ve 14 letech. Proti oběma je možné očkovat zároveň jednou vakcínou. K dispozici je například vakcína Boostrix, která prodlužuje ochranu nejen proti černému kašli, ale i proti tetanu a záškrtu. Pro přeočkování stačí jedna dávka kombinované vakcíny, jejíž cena se pohybuje kolem 700 Kč.

Vakcína BoostrixTM inj. stříkačka je vázaná na lékařský předpis a není hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Před aplikací doporučujeme pečlivě pročíst příbalovou informaci.

www.boostrix.cz