Klientce, která trpí vážnou Alzheimerovou chorobou, se podařilo bez sebemenšího zaváhání zachránit život další pacientce, která se při rutinním obědě začala dusit. „Byli jsme všichni naprosto ohromeni, s jakou profesionalitou poskytla naše pacientka první pomoc,“ říká Jaroslava Jůzová, ředitelka Alzheimercentra.

Ačkoli se na první pohled může zdát, že se jedná o běžnou každodenní činnost, není tomu tak. Krmení pacienta trpícího Alzheimerem přináší mnohá úskalí, a proto by jej měl provádět pouze odborník s odpovídajícím zdravotnickým vzděláním. U krmení totiž hrozí velké nebezpečí, že pacient jídlo nešťastnou náhodou vdechne. Právě tuto nepříjemnou zkušenost zažil také Petr K. (38), který v Alzheimercentru v Průhonicích krmil svou matku. Ta bohužel vdechla podávané sousto a začala se okamžitě dusit. „Vůbec jsem nevěděl, co mám dělat, byl jsem v naprostém šoku. Naštěstí byla blízko další pacientka, která mi s maminkou okamžitě pomohla,“ říká Petr K.

Pacientka, která stála opodál, ihned přiskočila a provedla odbornou první pomoc v rámci urgentní medicíny a zajistila postiženou až do doby, než přiběhl zdravotnický personál Alzheimercentra. Klientka, ale především paní doktorka, povoláním anestezioložka, jejíž mysl bez zaváhání začala fungovat stejně jako v době před onemocněním, s bezchybným použitím všech znalostí medicíny si s nepředvídanou situací poradila bez sebemenšího zaváhání. „Ačkoli sama trpí Alzheimerovou chorobou v posledním stadiu, a tudíž si sama vůbec neuvědomuje, že je odbornou lékařkou, její instinkty v tuto chvíli zafungovaly naprosto správně,“ vysvětluje Jaroslava Jůzová, ředitelka Alzheimercentra.

Šťastný konec nešťastné situace a odborná pomoc paní lékařky vehnala všem přítomným slzy do očí a byla pro ně silným emocionálním zážitkem. Tato příhoda znovu poukázala na to, že lidský mozek je orgánem, který má netušené možnosti, a také znovu potvrdila, že péče o nemocného s Alzheimerovou chorobou není pro laika snadnou záležitostí a je lepší ji svěřit do rukou odborného personálu.

Skupina Alzheimercentrum provozuje celkem 9 zařízení, specializujících se na komplexní nadstandardní péči o seniory a dlouhodobě nemocné. Díky dlouholetým zkušenostem patří ke špičce především v oboru péče o pacienty s různými formami demence se zvláštním důrazem na Alzheimerovu chorobu. Cílem skupiny Alzheimercentrum je poskytovat dlouhodobě nemocným seniorům kvalitní péči v závislosti na jejich potřebách v průběhu celého dne, která přispěje k prodloužení jejich soběstačnosti a udržení aktivního života. V současnosti skupina Alzheimercentrum provozuje 9 zařízení – tři ve Středočeském kraji (Filipov, Zlosyň a Průhonice), dvě v Jihočeském kraji (Písek a Loucký Mlýn), jedno v Jihlavě, Českých Budějovicích, Zlíně a jedno na Slovensku v Piešťanech.