Diskutujte: Věříte přírodní síle bylinek, nebo raději pilulkám v platíčku?

Mohlo by vás také zajímat: Bylinky: Pro snadnější početí, těhotenství i porod (2. díl)

Došly jste s námi až do finále…nejspíš už máte oteklé kotníky, nemůžete pořádně spát, cítíte se jako slon v porcelánu a nemůžete se dočkat, až ten malý prcek, co jste ho 9 měsíců nosila pod srdcem, vykoukne na náš svět. Přesto se ale přes nedočkavost děsíte porodu?

Kontryhel

A jsme znovu u té nejdokonalejší ženské bylinky. Opravdu funguje na všechny neduhy, kromě upravení cyklu, hladiny hormonů, podpory donošení zdravého dítěte dokáže zmírnit i samotný porod. Navíc je vhodný v období šestinedělí, protože stahuje a čistí dělohu. K tomu ještě podporuje sekreci mateřského mléka. Je prostě plný harmonie, kterou žena v těhotenství i po porodu potřebuje ze všeho nejvíce.

Maliník

Bylinka, která se doporučuje pít od 34. týdne těhotenství. Připravuje totiž dělohu na porod, a tím jej značně ulehčuje. Pije se čaj připravený z listůmaliníku. K maliníku můžete také přidat listy ostružiní a jahodníku. Jedna denní dávka je maximálně litr čaje, což představuje pět malých lžiček maliníku nebo směsi. Čaj ovlivňuje činnost hladkého svalstva v malé pánvi, a tím dokáže zkrátit průběh porodu.
Také navíc harmonizuje ženské hormony v těle a tlumí poševní záněty, na které mnoho žen v těhotenství velmi trpí.

Mateřídouška, skořice

V mateřídoušce a skořici jsou látky, které pomáhají stahovat hladkou svalovinu dělohy, a tím vyvolat porod. Jejich konzumace je doporučována až těsně před porodem. Mateřídoušku můžete pít ve formě čaje a skořici jednoduše přidávat do jídla.

Fenykl

Stejný účinek jako mateřídouška má také fenykl. I ten ovlivňuje dělohu a pomáhá vyvolat porod. Stejně jako u předchozích bylinek doporučuje se užívat až před porodem, aby nedošlo k vyvolání předčasného porodu, a tím k ohrožení plodu. Navíc se také přidává do laktačních čajů, redukuje nadýmání a zažívací problémy.

Kafe.cz říká:

  • Bylinky výše zmíněné, konkrétně kontryhel a mateřídouška, celkově přispívají k regeneraci ženského organismu po porodu. Navíc se po porodu doporučuje také lněné semínko, které upravuje stolici.

Bylinky pro podporu laktace

Laktační čaje snadno zakoupíte v lékárně nebo na internetu, ale můžete si je připravit také sama. Ve směsích se převážně objevují fenkl, anýz, kmín, arnie, kopr, jestřabina lékařská, mateřídouška, bazalka, heřmánek, sporýš a smetánka lékařská. Bylinky nezaléváme vařící vodou a můžeme je pít teplé nebo vychlazené. Záleží na chuti, ale doporučuje se nesladit. Vypít můžete zhruba 3 šálky denně.

Kafe.cz zjistilo něco navíc:

  • Odvar z květů fialky: hojí popraskané bradavky v období kojení
  • Jedlový olej: pomáhá při léčbě gynekologických onemocnění
  • Kalina: pomáhá při děložních problémech a menstruačních bolestech
  • Proskurník: zábal z odvaru ulevuje bolavým prsům při kojení

((bean:1:64))