V hospodách mají česká jídla a pivo, v hotelích české televizní kanály i noviny, od nás někdy pochází i část personálu.

A co je pro rodinné návštěvníky možná nejdůležitější, jsou tu dětské kluby s českým personálem. Ne tedy žádní animátoři s přihlouplou globalizovanou „zábavou“, nýbrž čeští mládenci a slečny, kteří dětem připravují neopakovatelné zážitky.

Nízké ceny

Jako v hotelu Belvedere v už zmíněném Primorsku: jeho celodenní programy i večerní zábavní show pro děti se pomalu stávají legendou! Bulharsko dnes už za ostatními turistickými destinacemi Evropy zaostává pouze v jednom ohledu: v cenách.

Za stejné atrakce - potápění, paragliding, čtyřkolky atd. - zde zaplatíte citelně méně než jinde. Není proto divu, že tuto nádhernou balkánskou zemi navštěvuje čím dál víc turistů (loni přes devět milionů).

Ti z bývalého východního bloku se radostně vracejí, Britové, Němci a spol. Bulharsko nadšeně objevují. Jsou tu už celé vesnice, kde skoupili domy a připravují si je na důchod!

Láká je přitom nejenom pobřeží, ale stále více i ekologicky čisté hornaté vnitrozemí se svými nezkaženými lidmi. Kdo se sem někdy vydal na cyklotúru nebo třeba jen na houby (k tomu je dobré vzít si kosu), ten ví, o čem je řeč.

Bulhaři jsou srdeční i pohostinní a dovedou se upřímně a nespoutaně bavit (v tom by leckomu z nás mohli sloužit za vzor).

Také proto existuje mezi českými a bulharskými rodinami tolik přátelství, jež se často dědí z generace na generaci…

Možná nevíte...

  • Bulharská republika má nyní 7,4 milionu obyvatel. Ještě v roce 1989 jich ale měla 9 milionů. Téměř milion odešel za prací do ciziny.
  • Bulharština je nejstarší ze slovanských jazyků.
  • Varna se pyšní titulem „nejdéle obydlené místo světa“. Lidé zde žijí 7 000 let! Také tu byl nalezen nejstarší zlatý poklad světa: je datován do období 4 600 let před naším letopočtem.
  • Bulharsko má i další světový primát: nejvíce lidí tu žije ve vlastních domech (97 %).