Dlouhá cesta

Bramborový salát je v různých variacích znám po celém světě, ale úplný začátek sahá několik století do historie, kdy francouzský kuchař vyvařoval pro moskevskou šlechtu a servíroval jim hutnou směs z brambor a s octovou zálivkou. Tuto teorii přiživují dvě fakta.

  • V daleké Indii dostal bramborový salát přízvisko "ruský"
  • V původní verzi obsahoval ohromné množství kyselých okurek, které se v Rusku těší velké oblibě

Roku 1826 se o pokrmu, který vzdáleně připomínal bramborový salát, zmínila i sama M. D. Rettigová: ".. Studená telecí pečeně a třeba i koroptve smícháme s majonézou a přidáme za tepla pokrájené brambory a cibuli."

V Čechách se poprvé objevil v roce 1924, kdy ho Marie Janků Sandterová zařadila do své Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů. Chyběla ale kořenová zelenina a majonéza. Tu nahradila štiplavá zálivka z octa, oleje, hořčice, soli, pepře, cukru a silného hovězího vývaru. Opravdovou slávu a čestné místo na štědrovečerní tabuli si salát zajistil až od roku 1946, kdy přestala být majonéza jen lahůdkou pro bohaté.

Na tisíc způsobů

Každá rodina má svůj tajný recept, na který nedá dopustit.

  • Bramborový salát s octovým dresinkem
  • Bramborový salát se slaninou, ančovičkami a hořčicí
  • Bramborový salát s koprovým dresinkem a kapary
  • Bramborový salát s nakládanými cibulkami
  • Bramborový salát se šunkou a kukuřicí (ve Francii jako salade piémontaise)

Před pár lety se majonéza hojně nahrazovala nízkotučnými jogurty, dnes se červená řepa snaží vystrnadit brambory. Záleží jen na vaší chuti.

TIP

Suroviny: 15 salátových brambor, 1 menší sklenička sterilované zeleniny (mrkev, celer, petržel), 2 nakládané okurky, 1 cibule, 2 kyselá jablka, 1 menší pikantní klobása, majonéza, hořčice, sůl, pepř, cukr, lák z okurek, worcestrová omáčka, ocet

Postup: Uvařené a vychladlé brambory nakrájejte na kostičky a snažte se o podobnou velikost jako u sterilované zeleniny. Přidejte nakrájené jablko, cibuli a klobásu. Ve vedlejší misce rozřeďte majonézu s lákem z okurek a vším kořením a jemně zamíchejte do bramborové směsi. Pokapejte octem a worcestrovou omáčkou.