Diskutujte: Jak řešíte opravy v domácnosti, když máte doma opravdového nešiku?

Mohlo by vás také zajímat: Hodinový manžel vám udělá, co budete chtít nebo Hodinový manžel za pár korun udělá cokoli

„Když od kamarádek slyším, jak jim partneři doma pomáhají, vaří a dělají různé domácí práce a opravy, je mi do breku. Ten můj je totiž hrozný nešika, neumí vyměnit ani žárovku. Co doma nezvládnu sama, na to musím volat opraváře. Všechny jeho pokusy dopadly strašně. Jednou zkoušel vařit, ale málem nás otrávil plynem. Jindy zatloukal hřebík, ale pohmoždil si prst. A když jednou zkoušel vrtat, zajel si vrtákem do dlaně a volali jsme sanitku. Nechápu, jak může být nějaký chlap tak neschopný,“ svěřuje se nešťastná Patricie (32).

Kafe.cz zjistilo že:

  • 35 % mužů dělá jakékoli opravy v domácnosti jen z donucení.
  • 28 % mužů má ke kutilským činnostem doma spíše odpor.
  • 14 % mužů nedělá doma vůbec nic. Buď se jim nechce, nebo jsou nešikovní.
  • Dvě třetiny mužů doma zajišťují různé drobné opravy.

Partner je neschopný na praktické věci!

„Partner je hrozně nešikovný, všechno mu padá z ruky. Stačí, když dává nádobí do myčky a minimálně dva talíře rozbije. Ze stolu raději sklízím sama, jinak je téměř jisté, že budu zametat střepy. Je prostě neschopný na praktické věci. Neumí nic udělat, opravit, na druhé straně je s ním legrace, rodinu zajistí a děti ho milují. Kdyby měl zůstat sám, tak se ani nenají. Naposledy se snažil otevřít konzervu a víčkem si rozřízl ruku,“ vypráví Martina (34).

Nešika, nebo dyspraktik?

Je jasné, že ne každý člověk je šikovný, ne každý rád kutí a umí věci opravit. Ani kdyby se sebevíce snažil, prostě to nezvládne. Zato vyniká v jiných věcech. Na druhé straně ale může jít i o poruchu, která se v menší či větší míře objevuje už u každého desátého dítěte a přetrvává do dospělosti. Odborníci mluví o dyspraxii, poruše motorické koordinace. Lidé, kteří jí trpí, se jeví jako nešikové, kterým všechno padá z ruky, jsou pomalejší a méně zruční.

Partner nešika? Je to na vás!

Pokud máte partnera nešiku, pak vám mnoho možností nezbývá. Když jej nechcete vyměnit, je ideálním řešením co nejvíce věcí zastat sama a jeho zapojit do činností, které mu jdou lépe – třeba do péče o děti. Na to, co sama nezvládnete, si můžete jednou za čas pozvat hodinového manžela - kutila, který za úplatu udělá různé mužské práce v domácnosti.

Nic mu nejde, a tak ho to přijde draho

„Mám partnera, který doma neudělá nic. Není to proto, že by byl líný, ale jemu prostě nic nejde. Je velmi inteligentní, ale pro život strašně nepraktický. Nemůžu ho poslat ani nakoupit, protože donese úplně jiné věci, než jsem chtěla, nebo nákup po cestě rozbije. Nosí boty na suché zipy, protože si pořádně neumí zavázat tkaničky. Dlouho jsem z toho byla nešťastná, ale nakonec jsme to vyřešili tak, že mi partner dává peníze navíc a já za to platím opravy a další služby, které by jinak mohl zastat on. Pracuje hlavou, hodně vydělává, tak si to můžeme dovolit. S tímto řešením jsme spokojeni oba. Moje rada tedy zní – když je nešika, tak ať si všechny práce zaplatí,“ radí Ilona (37), která má své zkušenosti.