Odborníci přicházejí s varováním: Třetina prvňáčků přichází do školy s vadami, které souvisejí s nesprávným obouváním! Pouze tři procenta dětí předškolního a školního věku nosí délkově odpovídající obuv. Další studie navíc prokazují, že nošení nezávadné obuvi v dětství prodlužuje život diabetikům až o dvacet let. Toto je pouze zlomek argumentů, kterými se europoslankyně a lékařka Zuzana Roithová snaží přesvědčit rodiče, aby kupovali boty otestované jako zdravotně nezávadné.

Boty z Asie? Špatná kvalita i hygiena

„Více než polovina bot koupených u nás pochází z Asie a nesplňuje ani základní ortopedické a hygienické požadavky. Výrobců zdravotně nezávadné obuvi je jako šafránu a levnému východnímu zboží nemohou cenově konkurovat. Pro rodiče jsou zkrátka drazí,“ vysvětluje začarovaný kruh Roithová. Jediným řešením je podle ní přijetí unijní směrnice, která by stanovila jednotné standardy pro dětskou obuv v celé Evropě. Její přijetí se však prozatím nesetkalo s dostatečnou podporou, a tak se svým záměrem a s riziky nošení závadné obuvi seznamuje Roithová rodiče prostřednictvím internetových stránek www.budulinek.eu.

Levné Crocsy? Plísně a propadlá klenba!

Líbí se vám stále populárnější Crocsy? Pak dejte velmi dobrý pozor na levné asijské napodobeniny. I když na stánku je koupíte až o 80 % levněji, rozhodně se vám to nevyplatí. Kromě toho, že kopie nic nevydrží a trhají se, především škodí vašim nohám – a to dětským i dospělým. Zatímco originál je vyroben z pryskyřice, která zabraňuje množení bakterií a plísní, napodobenina je z levného plastu, který je pro ně naopak ideální půdou! A tak z bot snadno chytíte kožní nemoci a ještě si zkazíte nohy – napodobenina totiž nemá žádné tvarování a nepodporuje nožní klenbu. A ke všemu ještě zapáchá. Originál sice stojí mnohem více – u nás jej pořídíte od 1 200 Kč, ale investice se vyplatí. Levněji jej můžete koupit na internetu, anebo v zahraničí.

Kafe.cz zjistilo:

  • Více než 50 % našeho trhu zabírá nekvalitní obuv z Asie.
  • 99 % dětí se rodí bez jakýchkoli vad nohou, ovšem díky špatné obuvi si je zkazí až 30 % školáků
  • Pokud dětem kupujete levnou asijskou obuv, zakládáte jim podle odborníků na celoživotní problémy, především na potíže s chodidly, pohybovým ústrojím a páteří. Rodičům se proto doporučuje kupovat dětem výhradně certifikované boty označené visačkou žirafy.
  • Nejdůležitější je výběr vhodné obuvi pro děti do tří let. Boty by vždy měly mít podrážku, pevnou patu a šněrování a být vyrobeny z kvalitních, zdravotně nezávadných materiálů, ideálně z kůže.