Odborníci tvrdí, že prokrastinace není opravdová lenost. Ten, kdo jí propadl, spíše trpí úzkostí z úkolů, které si stanovil. Obává se, že se mu práce nebude dařit tak, jak si představoval – a nedokáže se přimět, aby s ní vůbec začal.

Často stráví dlouhé hodiny čímkoli – od uklízení po hloupé počítačové hry – jen aby mohl začátek práce oddálit.

Prokrastinace: Pár tipů, jak tento stav překonat

S tím, do čeho se vám nechce, začněte hned ráno. Čím déle to budete odkládat, tím kreativnější budete ve vymýšlení výmluv.

Dělejte to každý den. Je to zvláštní, ale pokud si zvyknete určitou činnost provádět denně, bude to pro vás snesitelnější, než věnovat se jí například třikrát týdně.

Připravte si vše potřebné. Než se do práce pustíte, nachystejte si vše, co k ní budete potřebovat. Poznámkový blok, slovník, kalkulačku, telefonní čísla, výpisky... Budete se pak cítit lépe „vyzbrojeni“ pro splnění náročného úkolu.

Stanovte si přesné termíny. Pokud si kupříkladu řeknete „dnes dopoledne budu pracovat na diplomce,“ je velmi pravděpodobné, že budete celé dopoledne hledat všemožná rozptýlení, která vás budou od práce odvádět. Ale pokud si stanovíte, že budete diplomku psát „od desíti do dvanácti“, bude pro vás snažší pracovat intenzivně, protože budete přesně vědět, kdy máte „padla“.

Mějte přesný cíl. I když vás k tomu nenutí vnější okolnosti, stanovte si „deadline“, kdy má být práce hotova.

Začněte maličkostmi. Nemůžete se odhodlat k plnění velkého úkolu? Odhodlejte se alespoň k tomu, že s ním začnete. Pokud se například ne a ne dokopat začít psát diplomovou práci, jistě se přimějete alespoň k tomu, abyste založili soubor ve Wordu. Napsali název první kapitoly. A napsali první řádek. Dál už to půjde mnohem snáz.

...ale nedovolte, aby vám maličkosti překážely. Prokrastinace se může maskovat také jako „práce“. Například třídění elektronické pošty nebo odpovídání na e-maily. Nedovolte, aby vám tyhle drobné úkoly spolykaly všechen čas k plnění těch velkých.

Představte si, jak vám bude, až budete s prací hotovi. A začněte pracovat na tom, abyste si ten pocit mohli dopřát co nejdříve!