Případ č. 1 - Neznámým mužům neříkejte, kdo jste a kde bydlíte

Zdeňka Minaříková, zavražděna v červenci 1983 (na snímku oběť i její vrah)

Zdeňka byla atraktivní tmavovlasá rozvedená prodavačka obuvi. Občas se vydala ven s kamarádkou na víno. Muže, který si k nim v jednom z brněnských podniků přisedl, brala na lehkou váhu. Chvíli si s ním povídala, ale pak se rozhodla, že se mu dál věnovat nebude, a poměrně drsně ho odmítla. Recidivista (zloděj a násilník) Jan Holub sice hned nesledoval, ale z útržků konverzace si poskládal, kde žena bydlí. Hledal ji důsledně a uspěl až na několikátý pokus. Než zazvonil u jejích dveří (ona otevřela a to byl její konec), přitiskl na ně ucho, aby se přesvědčil, zda je někdo doma. Podle otisku ucha (i dalších biologických důkazů) byl poměrně brzy dopaden.

Případ č. 2 - Nepodceňujte žádné muže, ani dospívající chlapce, kteří vypadají "neškodně"

Tři mrtvé ženy, tři znásilněné a celá řada dalších napadených a okradených obětí "Spartakiádního vraha" Jiřího Straky

Dopaden byl 22. května 1985 a k úžasu všech vypadal jako vzorný teenager. Soudní znalci ho však popsali jako agresivního člověka se zvýšenou sexuální aktivitou a sklony k sadismu a nekrosadismu, kriminalisty šokoval klidem a někdy i dokonce lehkým úsměvem při rekonstrukcích činů. Protože nebyl plnoletý, bylo jasné, že vězení časem opustí. To se také stalo, v prosinci 2004 začal nový život s příjmením Novák. "Nikoho nemůžu přimět k tomu, aby mi věřil a nebál se mě. Dnes jsem ale někdo úplně jiný než nemocný nevyzrálý kluk v pubertě. Snažím se žít tak, abych dokázal, že i ve mně je něco pozitivního," řekl v rozhovoru, který si můžete přečíst ve Speciálu Týdeníku Květy - Vraždy, které otřásly Českem (právě v prodeji na stáncích za 25 Kč).

Šéfeditorka www.kafe.cz Jana vzpomíná: "Mám v živé paměti, jak ho hledali. Bylo mi třináct a po Praze už se vědělo, že za tou hrůzou, která se děje, je mladý kluk. Proto si kriminalisté přišli prohlédnout i moje spolužáky z osmé třídy. Všichni kluci si musel stoupnout v lavici, vyhrnout rukávy a sundat hodinky, aby bylo vidět, jestli to nejsou zrovna oni, koho zatím poslední oběť v sebeobraně poškrábala. Ve třídě bylo hrobové ticho a nás všechny vážně přešel obvyklý pubertální smích."

Případ č. 3 - Nechoďte v noci přes parky a odlehlá místa

Tři zavražděné ženy z prosince 1990 až listopadu 1991 v Praze, vrah je dosud na svobodě

Za všechny ženy a dívky, které si nedaly říct a možná si pomyslely: "To je jen pár kroků, to přeběhnu" tři jména: Markéta Čápová, Šárka Hynčicová a Pavlína Horčičková. Mladé ženy, které zavražděny podle kriminalistů nejspíš jedním jediným pachatelem. Jejich smrt patří mezi tzv. "Pomníčky" kriminalistů, pachatel zatím nebyl dopaden. Vrchní komisař pražské kriminálky Mgr. Josef Lottes k tomu pozanamenal: "Vraždy spojoval Modus operandi a navíc jsme tehdy také jako jedni z prvních využili nejmodernější metody práce. Zajistili jsme i detailní vzorky a poprvé jsme u tak závažných případů zkoumali genetiku a genetický profil pachatele. Ve všech případech se shodl. Potvrdilo to naši prvotní domněnku, že skutečně jde o jednoho pachatele. Ale nechytili jsme ho."

TIP redakce: Kupte si Speciál Květů: Vraždy, které otřásly Českem

Dozvíte se nové skutečnosti o celé řadě kauz z doby nedávné (metanol, Anička, heparinový vrah Zelenka, Kajínek) i vzdálenější (letos uplyne například čtyřicet let, kdy se 10. července 1973 stala osminásobnou vražedkyní teprve dvaadvacetiletá Olga Hepnarová. Co napsala ve svém posledním dopise před činem?)

Podíváte se do tváře mnoha vrahům a kromě toho, že jde o velmi poutavé a napínavé čtení, možná z toho vyvodíte správné závěry, jakého chování, míst a nebo lidí se vyvarovat.

Mohlo by vás zajímat: Pedofilové - Nejčastější triky, které zkoušejí na naše děti.