Globální změna klimatu hrozí způsobit značné oběti na životech, nákladné škody i naprostou změnu našeho dosavadního života, abychom se vyhnuli klimatickému chaosu je třeba využít nejlepších moderních technologií na světě, které budou schopny rychle odstraňovat oxid uhličitý z atmosféry. Udržitelné zemědělství je jednou z nich. Dokonce i kdybychom dnes zastavili všechny emise uhlíku, nežili bychom na zdravé planetě - potřebujeme zemědělství, které bude dokonce uhlík z atmosféry odstraňovat.

Kongres Spojených států zvažuje zákon, který omezí emise skleníkových plynů a udělí kredity technologiím, které zachycují uhlík z atmosféry a bezpečně jej ukládají. Jednou z nejlepších metod zachycování a ukládání uhlíku vůbec je ekologické zemědělství. Může totiž každoročně z atmosféry odsát až 45 % celosvětových emisí skleníkových plynů. Výzkum Institutu Rodale v USA vysvětluje jak mohou zemědělci, ukládáním uhlíku do půdy odstranit z atmosféry až dvě tuhy CO2 na hektar. Zemědělství je například v USA odpovědné za 15 % celkových emisí skleníkových plynů země. Tyto emise pocházejí především ze spalování fosilních paliv při výrobě syntetických hnojiv, a také z dálkové (letecké) přepravy potravin.
Celý článek si můžete přečíst na stránkách www.biospotrebitel.cz ZDE.

Obchod „bez obalů“ - revoluce v maloobchodu

Aby se porvala s problém s přemírou obalů, zrealizovala jedna prodejna s biopotravinami v Londýně docela jednoduchý model nakupování. Veškeré zboží je v prodejně nabízeno volně, bez obalů, musíte si prostě přinést vlastní nádobu na odnos. Obaly se stále více stávají ekologickým problémem naší společnosti. Obaly často znamenají nadbytečné plýtvání zdrojů na každé úrovni dodavatelského řetězce: od výroby, přes skladování, přepravu, až po maloobchod a vlastní použití v domácnosti. „Musí přece existovat lepší způsob prodeje potravin“ řekla si v roce 2006 Catherine Conway, a založila svoji prodejnu s jednoduchým názvem „Bez obalu“ ("Unpackaged")
Celý článek si můžete přečíst na stránkách www.bio-info.czZDE.

Největší studie o vlivu bioproduktů na zdraví

Britský odborný časopis Journal of Nutrition zveřejnil výsledky dosud největší studie, zkoumající vztah mezi bioprodukty a zdravím krmených zvířat.
Studie byla provedena holandskými výzkumníky, vedenými Institutem Louis Bolk. Výsledky studie ukazují, že biokrmivo u zvířat způsobuje aktivnější působení imunitního systému. Kuřata krmená biokrmivem vykazovala nižší váhu, rychlejší znovunabytí váhy a silnější reakci imunního systému po umělé aplikaci zárodků nemoci.

Cílem výzkumu bylo určit, zda se bude lišit zdraví zvířat poté, co budou krmena buďto běžným krmivem nebo biokrmivem. Dvě generace kuřat byly krmeny tímto způsobem. Oba typy krmiva byly srovnatelné v obsahu ztravitelné energie.
Celý článek si můžete přečíst na stránkách www.bio-info.cz ZDE.