Obecnému tvrzení, že jsou biopotraviny zdravější, se někteří odborníci stále brání. Přestože mají v rukách studie hovořící v jejich prospěch, pronést přímo slovo „zdravější“ si zatím netroufají. Už teď je ale možné s jistotou prohlásit, že biomléko oproti konvečnímu obsahuje vyšší podíl zdraví prospěšných látek.

Existuje řada přirozených způsobů, jak do těla dopravit denní dávku nezbytných vitamínů a esenciálních mastných kyselin, do jejichž skupiny počítáme také zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Zdrojem těchto životně důležitých látek jsou především mořské ryby (např. makrela, tuňák, sleď), ořechy, semínka (např. slunečnicová, lněná), fazole, avokádo a některé oleje (např. řepkový), dále mléko. „Dáváte-li však v péči o své zdraví přednost konzumaci mléčných výrobků, pak je vhodnější volbou výrobek v biokvalitě,“ říká Dr. Ing. Josef Dlouhý, Prof.h.c. který se kvalitou a produkcí biosurovin zabýval dlouhodobě na Švédské univerzitě zemědělských věd v Uppsale. Srovnávací studie například prokázaly, že oproti „běžnému“ obsahuje biomléko až o 50% více vitaminu E, až o 75% více vitaminu A, dále až o 68% vyšší podíl omega-3 polynenasycených mastných kyselin. „Právě díky těmto vlastnostem představuje biomléko přirozený způsob, jak zvýšit příjem těchto nutričně žádoucích látek,“dodává profesor Dlouhý.

Jak už bylo řečeno, jsou pro nás omega-3 mastné kyseliny-nezbytně důležité. Protože si je ale naše tělo nedokáže vyrobit samo, musíme je přijímat právě ve formě potravy. V našem organismu tyto mastné kyseliny ovlivňují velké množství orgánů a životně důležitých procesů. Nezbytné jsou pro správnou funkci nervového a kardiovaskulárního systému, pozitivně působí na imunitní systém. Vitaminy E a A jsou známy též jako tzv. antioxidanty, které v našem těle pomáhají bojovat proti zdraví škodlivým volným radikálům. Vitamin A je kromě toho důležitý pro správnou funkci našich očí. Vitamin E mimo jiné pomáhá regulovat hladinu krevního cukru v těle a ovlivňuje kvalitu pokožky.

V konvečních chovech bývá hlavním cílem vysoká produkce, proto jsou krávy krmeny převážně krmivy z obilovin a sóji (ta je velmi často geneticky modifikovaná). Tato jadrná krmiva sice zvyšují produkci mléka, na jeho kvalitu však příznivý dopad nemají. Výrazně pozitivní vliv na kvalitu mléka však má, jak dokazují aktuální výzkumy, krmení zelené – právě při jeho zkrmování má mléko vyšší podíl zdraví podporujících látek. Zjednodušeně řečeno, mléko od krav, které se pasou, nebo jsou čerstvou trávou krmeny, je zdravější. Pasení dojnic však v konvenčním zemědělství není, stejně jako například krmení telat mateřským mlékem, zdaleka samozřejmostí. Na rozdíl od ekologického zemědělství, kde je přístup na pastvu a možnost výběhu, stejně jako povinnost krmit dojnice převážně objemnými krmivy (zelená tráva, seno či siláž) stanoveno evropskými předpisy a přísně kontrolováno. Právě i zajištění těchto podmínek v rámci chovu je tím, co konečným živočišním produktům s označení bio dává jejich kvalitu.