Biopotraviny se postupně stávají běžnou součástí našeho života. Jejich nabídka je stále bohatší a zájem zákazníků o ně roste. Svoje místo na trhu si našlo i bio hovězí maso z českých ekologických farem. Je běžně k dostání v síti super a hyper marketů a také ve specializovaných prodejnách nabízejících biopotraviny. Prodává se porcované a balené ve vaničkách za použití ochranné atmosféry.

Bio hovězí maso představuje kvalitu

Bio hovězí maso je zhruba o 40% dražší než konvenční. Za tyto peníze ale spotřebitelé dostanou kvalitnější maso, které nebude obsahovat stopy antibiotik, léků nebo umělých růstových hormonů. Podle výzkumů obsahuje hovězí maso z ekologického chovu vyšší obsah nenasycených mastných kyselin. V porovnání s konvenčním masem má zhruba o 10 až 60% více prospěšných mastných kyselin. Hovězí maso obecně je zdrojem kvalitních živočišných bílkovin, vitamínů a minerálu, jako například selenu nebo železa. Je také bohaté na výskyt konjugované kyseliny linolové (CLA), které je připisován protirakovinný a protisklerotický účinek.

Přísnější pravidla pro zemědělce

Ekologičtí zemědělci jsou pravidelně kontrolováni, zda dodržují všechny právní předpisy, které se na ekologické zemědělství vztahují. Ekologický způsob zemědělství je pod přísnou kontrolou a má pevně daná pravidla. Každá část cesty masa od zemědělce až po váš stůl je pod kontrolou. Vždy je možné přesně dohledat farmu, odkud maso pochází i kde bylo poraženo.

České i evropské zákony upravují i samotný způsob ekologického chovu.

Například se nesmí preventivně podávat antibiotika, zkrmovat masokostní moučky nebo krmivo obsahující geneticky modifikované organismy. Pokud je zvíře léčeno antibiotiky, platí pro něj dvojnásobné ochranné lhůty. Při opakovaném podání antibiotik už nesmí být maso prodáno jako bio. Zakázáno je i podávání růstových hormonů. Všechno krmivo, které skot dostává, musí pocházet z ekologického zemědělství. Tedy bio dobytek smí konzumovat pouze bio krmivo.

Přísná pravidla platí i pro jatka. Pokud má být hovězí maso z ekologických farem prodáváno jako bio, musí být dobytek porážen na certifikovaných jatkách. Skot nesmí na jatka dlouho cestovat, aby nebyl stresován. Nepřichází v úvahu, že by bio krávy jezdily v kamionech po celé Evropě. Do poslední chvíle jsou zvířata ve svém přirozeném prostředí. Teprve těsně před porážkou jsou jednotlivě vpouštěna do jatek, a to tak, aby na sebe neviděla. Nesmí být používané elektrické popoháněče tzv. biče a ani elektrické tyče.

Přirozený způsob chovu

Bio hovězí u nás produkují ekologičtí zemědělci. Ti chovají speciální masná plemena skotu, která byla šlechtěna k produkci křehkého a po všech stránkách kvalitního masa. Na ekologických farmách se mimo jiné chová skot plemena Aberdeen Angus. Steaky z býků Angus se podávají v nejlepších restauracích a hotelích. Do Česka se toto maso velmi často dováží z ciziny, nejčastěji ze zemí Jižní Ameriky. A to i přesto, že stejní masní býci se prohání i po českých loukách.

Zásadní rozdíl je na ekologických farmách ve způsobu chovu.

Ekologičtí zemědělci dodržují zásady přirozeného chovu. Díky němu zvířata nejsou vystavována stresu a mohou prožít spokojenější život. Cílem je poskytnout jim co nejlepší životní podmínky. Dobytek od jara do podzimu pobývá venku, kde má možnost volného pohybu, což pozitivně ovlivňuje kvalitu masa. Zimu tráví v zimovištích o rozloze 10–15 ha, kde je k dispozici dostatek sena, slámy a nemrznoucí zdroj vody. Zvířata mohou využít i přístřeší, kde jsou chráněná před zimou a mrazem. Běžné je, že na pastvinách nejsou od sebe jednotlivá zvířata oddělována a žijí pohromadě, včetně březích krav a telat, která první měsíce života sají mateřské mléko. Naproti tomu v konvenčních chovech jsou telata oddělena od matek už dvanáct hodin po porodu a dostávají umělou výživu. Pokud jsou zvířata ve stáji, neměla by být uvazována ani mít roštová stání, ale stát na podestýlce. V ekologických chovech se také mnohem častěji setkáte s rohatým skotem. Odrohování je totiž bolestivým zákrokem a tento výkon se neprovádí běžně. Rozdíl se projevuje také ve složení krmiva. U ekologického skotu musí převládat složka objemových krmiv jako je čerstvá tráva, seno či siláž. Právě možnost pastvy, jak se ukazuje, má výrazný vliv na kvalitu mléka.