Od začátku

Turecko patří společně s Francií, Itálií, Mexikem a Čínou mezi země s nejrozmanitější kuchyní, je kolébkou největších lahůdek a rozmazluje naše chuťové buňky.

Základem většiny tamních receptur jsou dávné receptury z dob osmanských Turků, ale i kulturou Středního východu a Balkánu. Právě divoká historie způsobila to, že dnes si na originální recept na sladkou pochoutku dělá nárok kde kdo - od Afghánistánu a Íránu po arabské kultury severní Afriky.

I když v roce 2012 získalo patent na původní recepturu právě Turecko a důkazy odkazují do dob byzantské říše, první písemná zmínka se dochovala z druhé strany světa. Recept se našel v čínské kuchařce z roku 1330.

Všudypřítomná

Baklava je velmi sladký dezert. Příprava není složitá, ale dopřávejte si ji spíše za odměnu. Takovou nálož cukru, i když s několika vrstvami ořechů, by nesnesla ani sebevíc svérázná dieta.

Ve své domovině je však k mání na každém kroku. U stánkařů a na tržnicích se podává nakrájená na drobné kostky, v rolkách nebo jako masový špíz na špejli. Variant jsou desítky - s pistáciemi, vlašskými ořechy, mandlemi, hřebíčkem nebo skořicí, čokoládovou pomazánkou a silnou vrstvou medu.

Jak na to?

Suroviny:

  • listové těsto (500 g)
  • rozpuštěné máslo (350 g)
  • mleté vlašské ořechy (400 g)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 250 g cukru krupice
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce šťávy z citronu
  • máslo na vymazání formy a ořechy na posypání

Postup:

Jako první nechte při pokojové teplotě rozmrazit listové těsto. Mezitím se pusťte do výroby sirupu. V hrnci smíchejte vodu, cukr, med a citronovou šťávu a za občasného míchání nechte probublávat slabou čtvrthodinku. Při chladnutí bude vzniklá směs houstnout.

Listové těsto rozdělte na jednotlivé vrstvy, rozdělte na 4 díly a vykrojte tak, aby se těsně vešlo do připravené a máslem vymazané formy. V misce smíchejte ořechy a skořici a troubu předehřejte na 170 stupňů. Následující postup nepodceňujte. Na dno formy položte první "list" těsta a potřete rozpuštěným máslem. Navršte na sebe první část, tu pokryjte ořechovou směsí se skořicí. Pokračujte vrstvami promazávanými máslem. Ostrým nožem naznačte řez (obdélníčky, kostky, trojúhelníky), posypte ořechy a přelijte medem.

Vložte do předehřáté trouby a pečte 70 minut. Na druhou polovinu času přikryjte alobalem, abyste předešli spálení. Nechte vychladnout při pokojové teplotě a oddejte se sladkému mámení!