Mramorová bábovka - hrnkový recept
Co budete potřebovat: 1 hrnek = 200 ml, 1 lžíce = rovná, středně velká forma na bábovku, 1 a 3/4 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek pískového cukru, 1 hrnek mléka, 3/4 kostky Hery nebo másla, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 2-3 lžíce kakaa, 4 lžičky kypřícího prášku do pečiva, strouhaná kůra z 1/2 citronu, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy moučkový cukr na posypání.
Postup:
Z vajec oddělíme bílky a vyšleháme tuhý sníh. Tuk utřeme do pěny, postupně přidáváme žloutky, cukr a třeme, až hmota zhoustne a nabude.
Potom po lžících vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, citronovou kůru a mléko.
Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh. Asi třetinu těsta oddělíme a obarvíme prosátým kakaem. Do vymazané a vysypané formy vlijeme světlé těsto, pak tmavé, které lžící obrácíme do světlého.
Asi do 3/4 naplněnou formu vložíme do vyhřáté trouby na 180° C a pečeme asi 50 minut.
Upečenou bábovku necháme chvíli chladnout, pak ji vyklopíme na mřížku. Před podáváním ji posypeme moučkovým cukrem a rozkrájíme.
Šlehačková bábovka
Co budete potřebovat: střední forma,300 g polohrubé mouky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 4 vejce, 160 g pískového cukru, 250 ml smetany ke šlehání, tuk a strouhanka na formu, moučkový cukr na posypání.
Postup:
Mouku prosijeme s kypřicím práškem. Vejce vyšleháme s cukrem do hladké hmoty. Vmícháme mouku a smetanu.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Vršek uhladíme.
Dáme do trouby vyhřáté na 175° C, kde pečeme zhruba 50 minut. Potom bábovku necháme chvíli chladnout ve formě, vyklopíme ji na mřížku, do ji necháme úplně vychladnout.
Před podáváním bábovku poprášíme cukrem. Můžeme podávat též s vyšlehanou šlehačkou.
Tatranková bábovka
Co budete potřebovat: středně velká forma, 2 tatranky, 280g polohrubé mouky, 280 ml mléka, 180g změklého tuku, 130g pískového cukru, 3 vejce, 1 vanilinový cukr,c1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy, 100g čokoládové polevy.
Postup:
Žloutky oddělíme od bílků. V míse vyšleháme do pěny změklý tuk, postupně zašleháváme oba cukry a nakonec žloutky.
Do hmoty prosejeme mouku s práškem do pečiva, mícháme a přilijeme mléko.
Tatranky nahrubo nastrouháme a přidáme do těsta. Nakonec ušleháme z bílků tuhý sníh, který opatrně po lžících vmícháme do těsta. To vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 170° C asi 45 minut. Bábovku vyndáme z trouby.
Necháme ve formě ještě asi 10 minut chladnout. Potom ji vyklopíme na mřížku. Nakonec přeléváme čokoládovou polevou, kterou necháme ztuhnout.
Banánová bábovka
Co budete potřebovat: 250 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 60 g tuku,120 g cukru, 3 vejce,150 ml mléka, 2 banány, tuk a mouka na vymazání a vysypání formy moučkový cukr.
Postup:
Změklý tuk rozetřete s polovinou cukru, přidejte žloutky a našlehejte do pěny.
Oloupané banány vidličkou rozmačkejte a rozetřete s trochou mléka. Přidejte je ke žloutkové směsi, doplňte prosetou moukou smíchanou s práškem do pečiva, zbylým mlékem a vypracujte vláčné těsto.
Z bílků a zbylého cukru ušlehejte tuhý sníh a zlehka ho vmíchejte do těsta. Do tukem vymazané a moukou vysypané formy rozetřete těsto a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C.
Pečte asi 40 minut a špejlí vyzkoušejte, zda je těsto dobře propečené. Bábovku nechte vychladnout, vyklopte a lehce pocukrujte.
Bramborová bábovka
Co budete potřebovat: 250 g brambor vařených ve slupce, 250 g hrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 60 g másla, 2 sáčky vanilinového cukru,1 vejce,1 bílek, 1 kypřicí prášek do pečiva, jemně nastrouhanou kůru z 1/2 citronu, podle potřeby mléko, tuk a hrubou mouku na formu.
Postup:
Brambory oloupeme a jemně nastrouháme. Žloutek utřeme s cukrem, vanilinovými cukry a změklým máslem do pěny. Do pěny vmícháme brambory, citronovou kůru a mouku prosátou s práškem do pečiva. Směs popřípadě mírně rozředíme vlažným mlékem.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, vmícháme jej po částech do těsta a naplníme jím vymazanou a vysypanou formu, vrch bábovky urovnáme.
Formu vložíme do trouby vyhřáté na 165 °C a pozvolna ji upečeme 60 minut. Upečenou bábovku necháme chvíli ve formě chladnout. Bábovku vyklopíme na mřížku a těsně před podáváním ji pocukrujeme.
Slaná bábovka s anglickou slaninou
Co budete potřebovat: 300 g polohrubé mouky,1 lžička cukru, 30 g droždí,170 ml mléka,1 vejce, 70 ml oleje, 1 cibule,100 g libové anglické slaniny, 1 lžička drceného pepře, sůl, tuk na vymazání formy.
Postup:
Do vlažného mléka zamíchejte cukr, lžíci mouky, droždí a nechte vzejít kvásek.
Na pánvi zpěňte na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli.
Do mísy prosejte mouku, přilijte olej a přimíchejte vejce, pepř a sůl. Zadělejte se vzešlým kváskem na vláčnější těsto. Nechte těsto 30 minut kynout a potom do něj zapracujte slaninu a cibuli.
Těsto vlijte do tukem vymazané formy a nechte ještě 30 minut hodiny kynout.
Nakynutou bábovku vložte do předem vyhřáté trouby a upečte při 170 °C (asi 40 minut – špejlí vyzkoušejte, zda je těsto propečené). Upečenou bábovku nechte chvíli vychladnout a vyklopte.
#clanek|3521756|3521742#
Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!