Po rozvodu jsem se už nechtěla vázat na žádného muže. Můj exmanžel Petr byl sukničkář, rád se napil a doma se vyskytoval jen zřídkakdy. Naštěstí jsme se rozešli v klidu, takže náš syn David žádné trauma neutrpěl.

Soužití určitě, se svatbou opatrně

Odpovídá PhDr. Petr Šmolka, psycholog

  • Faktický a kalendářní věk můžou souviset jen velice volně, přesto se ale i ten kalendářní dokáže někdy dost nepříjemně připomenout. Jindy nám ho s těžko skrývanou škodolibostí připomene naše okolí. To se pak v případě netradičního věkového rozdílu mezi partnery jen umocní. V našich kulturních podmínkách bylo donedávna považováno za přiměřené, pokud byl muž maximálně o 10 let starší, žena o rok či dva. Každoročně však přibývá párů, které se tomuto tradičnímu rozpětí vymykají. Častější jsou sice případy, kdy muž je výrazně starší, úplnou výjimku ovšem netvoří ani vztahy, kdy je opačně – a dokonce až tak, kde je žena o celou generaci starší.
  • Věkový rozdíl 10 let je sám o sobě dost zrádný. V něm totiž ani nemusíme hledat nějaké náhradní motivace. Vždyť 40letá mladistvá žena může být pro 30letého muže atraktivní partnerka, aniž by si měl jejím prostřednictvím cokoli kompenzovat. Otázka však není jen to, zda mu stejně atraktivní bude připadat i za pět či deset let, ale také jak se s danou situací vyrovná ona. Zda a do jaké míry se bude cítit ohrožena, jak bude reagovat, pokud se v jeho okolí objeví výrazně mladší potenciální partnerky, jak silná bude její potřeba ujišťování, že je pro něj stále ještě dostatečně přitažlivá. Běda, pokud takto znejistěná žena začne žárlit. Nikoli věk sám, ale právě ony doprovodné jevy můžou vztah velmi vážně ohrozit až zničit.
  • Pokud se Andrea na další dítě z pochopitelných důvodů necítí a Vladimír si dokáže představit vztah bez společného potomka, pak možná není nutné příliš váhat. Přesto je sporné, zda je třeba se kvůli spolužití hned brát!