#clanek|3975945#

Změna plánů

Život nám dopřál jen jedno dítě. I když svého syna nadevše milujeme, s Radkem jsme se těšili, až odmaturuje a začne studovat vysokou školu, osamostatní se a my se konečně zhluboka nadechneme. Místo toho na nás Marek seslal morovou ránu, která obrátila naše životy naruby. Je to už půl roku a manžel se s tím stále nesrovnal. Ani já nejsem nadšená, ale nenechám svého syna ladem a neodstrčím ho jen proto, že se necítí ve své kůži. Najít kompromis je ale téměř nemožné.

Coming out

První podezření jsem pojala už před několika lety, kdy Marek místo randění trávil nezdravě moc času se svými kumpány a o dívkách nemluvil jako o objektech touhy, ale nepolapitelných múzách. Na každém prstu mohl mít tři, ale žádná jeho srdce nedobyla. Myslela jsem, že je jen nesmělý nebo čeká na tu pravou, ale stále častěji jsem byla svědkem toho, jak se vyhýbá diskuzím o sexu a vztazích a ve společnosti chlapů, kteří si neberou servítky, se divně ošívá. Měsíc před maturitním plesem přišel celý rozechvělý do obývacího pokoje a začal svůj příběh: "Vím, že máte vůči gayům předsudky, ale byl bych rád, kdybyste se mě pokusili pochopit. Není to výstřelek, ale pocit, se kterým jsem dlouho vnitřně bojoval, ale už nemůžu. Jediná cesta, jak z toho ven, je dát tomu volný průběh. Promiň, tati. Především ty." Radek se zvedl a odešel, vrátil se za tři dny a ještě pár dnů na to nepromluvil.

#clanek|3975463#

Ve dvou

Od toho dne se nás, mě a Marka, Radek stranil. Na maturitní ples nešel a při výběru vysoké školy neasistoval. Ubíjející ticho trvalo dlouhých šest týdnů. "Proboha, ten kluk nemá mor. Tak to má prostě nastavený jinak. Přestaň už s tím divadlem!" "Ne, ty vůbec nechápeš, co prožívám. Stydím se jít mezi chlapy do hospody, v práci jsem přestal chodit na obědy. Chtěl jsem syna a po dvaceti letech piplání nám visí na krku paskvil a slečinka. Jde o mnohem víc!"

Napjatá atmosféra mě doháněla k šílenství. Musela jsem co nejdříve najít kompromis, abychom mohli zase fungovat jako rodina. Svým způsobem jsem byla na Marka pyšná, protože byl rozumný a nakloněný všem mým požadavkům. Ale Radek si při pokusu o smír dvakrát posměšně odplivl. Bylo mi za něj trapně. Nakonec jsme nastavili několik pravidel, která zmírnila emoce. Radek přestal Marka ignorovat a opovrhovat jím, on na oplátku nebude na svou orientaci upozorňovat, dávat lásku ke stejnému pohlaví okatě najevo nebo na sebe strhávat pozornost názory nebo excentrickou vizáží.

#clanek|3972931#

Život na hraně

Za své jediné dítě bych položila život. S odstupem času vidím, jak skvěle jsem ho vychovala, je rozumný, zodpovědný a citlivý. Pochopila jsem, že jeho orientace není pro rodinu překážkou, protože si svou jinakost uvědomuje a nechce nás tím zbytečně zatěžovat. Sanžím se najít i špetku pochopení pro manžela, který se v synovi viděl a cítí zklamání, ale nevidím důvod, proč by spolu nemohli strávit odpoledne v dílně nebo vyrazit na prodloužený víkend na ryby.

Na co všechno se může těšit rodič, až jeho ratolest vyletí z hnízda, se dozvíte v galerii.