Ornamenty

Výrazné ornamenty, tolik typické pro orientální styl, budou vašemu vánočnímu stolu určitě moc slušet. Jen dejte pozor na přeplácanost. Talíře s bohatým dekorem klidně kombinujte s obyčejným bílým porcelánem.

Sázka na šedou

"Trendy barvou pro letošní rok je především šedá. Je velmi variabilní a dá se lehce zkombinovat s jakoukoli pastelovou barvou. Například fialovou, která je odedávna barvou Vánoc," říká interiérová designérka Andrea Vokřálová.

Tip kafe.cz: Pořiďte si lampy a lampičky, které k Orientu jednoduše patří.

Poklady

Drobné vánoční ozdoby nedávejte jen na stromek, ale nechte je vykovat třeba z parádní šperkovnice.

Sklo funguje

Sklenice, skleněné ozdoby na stromek a spousta skleněných korálků na lustru nebo lampách dodají vašim vánočním oslavám oslňující třpyt.

Živé květiny

Nepatří jen do vázy. Můžete je jakkoli naaranžovat do hmoty oasis, kterou zakoupíte v některých květinářstvích a hobby marketech. K dekoraci však můžete použít také bílé, stříbrné nebo šedé vázy a vázičky.

Dáváte přednost tradiční adventní výzdobě? Tady najdete: Tipy na jednoduché a krásné dekorace na letošní svátky.

Zajímavé detaily

Když Orient, tak orientální ovoce... A k mlsání například stylově Marokánky!

Marokánky

Co budete potřebovat: 100g sušeného ovoce, 50g ořechů, 20g mandlí, 2,5dl smetany na šlehání (nebo mléka), 80g cukru, 40g hladké mouky, 20g másla, 40g rozinek.

Poleva: 1 čokoláda na vaření, 3 lžíce másla.

Postup:

Sušené ovoce (kromě rozinek) nakrájíme, ořechy a mandle společně rozdrtíme.

V kastrůlku smícháme smetanu s cukrem, moukou a máslem a dáme vše vařit. Jakmile se směs začne vařit, povaříme ji ještě minutu. Pak ji odstavíme z ohně, vmícháme rozinky, oříšky, mandle a sušené ovoce a necháme trošku vychladnout.

Z připravené směsi tvoříme lžičkou na dva až tři plechy vyložené papírem na pečení malé hromádky v dostatečné vzdálenosti od sebe, protože se během pečení roztečou. Vložíme je do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme 25 minut dozlatova.

Na kousky rozlámanou čokoládu rozpustíme spolu s máslem v kovové misce ponořené do horké vodní lázně. Vychladlé marokánky potřeme z jedné strany připravenou čokoládovou polevou a necháme v chladu ztuhnout.