Z Rakouska a Německa k nám proniklo také mnoho adventních dekoračních předmětů, které se u nás dříve téměř neobjevovaly. Týká se to zejména adventních věnců a kalendářů, vánočních hvězd, svícnů a svíček zdobících okna, domy a zahrady. Adventní věnec si můžete snadno a rychle s naším návodem doma vyrobit sami.

Dnes se slovo advent opět vrací do podvědomí lidí. Pro některé znamená advent obnovení jeho náboženského významu, pro jiné představuje zábavu, radost a tradiční zvyky jako je například mikulášská obchůzka. Pro všechny je však advent časem příprav na Vánoce. Zahajují se vánoční trhy a prodávají stromky, dekorují se domácnosti, popíjí se punč a vymýšlejí se dárky.

Adventní věnec

Zvyk vyzdobit si vchod do domu věncem se k nám dostal poměrně nedávno z Německa a Rakouska a velmi rychle se rozšířil. Vkusný a barevně sladěný věnec dotváří krásnou předvánoční dekoraci. Správný adventní věnec je doplněný svíčkami a pokládá se na stůl nebo se pomocí stuh zavěšuje ke stropu. Svíčky mají být čtyři a zapalují se postupně. Každá svíčka symbolizuje jeden adventní týden. Čtyři adventní neděle se nazývají železná, bronzová, stříbrná, zlatá a postupně ukrajují čas do Štědrého dne. První neděli se zapálí jedna a nechá se chvíli hořet. Druhou neděli se zapalují dvě, třetí neděli tři a čtvrtou neděli hoří všechny čtyři svíčky najednou. První svíčka má název Naděje (Svíce proroků), druhá Mír (Betlémská svíce), třetí Přátelství (Pastýřská svíce), čtvrtá Láska (Andělská svíce). V případě, že máte svíček pět, poslední z nich je zasvěcena Kristovi a měla by vyhořet až do konce. Hořící svíčky symbolizují uzavření kruhu, advent je u konce a za dveřmi je Štědrý den. Pro křesťany znamenaly hořící svíčky předzvěst přicházejícího Krista, který zvítězí nad temnotou.

Výroba adventního věnce

  • Na výrobu adventního věnce budete potřebovat:
  • Kruh ze slámy, dřeva, polystyrénu, proutí apod.
  • Vázací drát
  • Krátké 8–10cm větvičky různých jehličnanů
  • Hřebíky na upevnění svíček
  • Čtyři svíčky
  • Ozdoby dle preferencí tvůrce
  • Tavná pistole pro uchycení ozdob či snítek břečťanových lístků

Výroba adventního věnce je veskrze jednoduchá. Výsledná podoba závisí jak na zvoleném materiálu, tak jeho tvůrci. Základem je kruh, který může být vyroben ze slámy, dřeva či jiného materiálu. Na věnec se postupně vázacím drátem připevní krátké větvičky smrku, borovice, jedle nebo jiného jehličnanu dokud se celý kruh nepokryje. Na čtyřech místech se prorazí dlouhými hřebíky a na jejich hroty se umístí svíčky. Často se používají svíčky barevné, záleží na aktuálním trendu. Pro křesťany má liturgický význam tmavě fialová barva, tedy barva postního období. Třetí svíčka v pořadí může být růžová, neboť třetí adventní neděle je ve znamení radosti a říká se jí Gaudete (lat. „radujte se“). V kostelech jsou třetí neděli povoleny květiny a liturgickou barvou tohoto dne je právě růžová. Věnec lze dále dozdobit snítkami břečťanu, cesmíny, větvičkami jeřabin s červenými plody, záleží jen na vkusu tvůrce. Někdo si na výzdobu vystačí s tím, co nabízí příroda, jiný si vybere ze širokého sortimentu ozdob, které každoročně obchodní řetězce nabízejí v nepřeberném množství barev a tvarů.