...jsou místa, kde si můžete slušně žít za pouhých devět tisíc měsíčně. Alespoň podle jednoho amerického serveru.

Thajsko

Exotická země, kam se na dovolenou touží vypravit snad každý. Pokud byste zde chtěla po-bývat déle, nevyjde vás to nijak draho. Nejnákladnější položkou je totiž letenka. Malý byteček blízko moře si můžete pronajmout již za 1 600 Kč na měsíc, dále od pobřeží můžete sehnat bydlení na měsíc i za 500 Kč. Pivo si dáte již za 18 Kč, a kdybyste si chtěla pronajmout auto i s řidičem, zaplatíte 360 Kč na den. Velmi levně vás vyjde také jídlo, především na pouličních stáncích, kde za kuře s nudlemi dáte 18 Kč. Za 3 600 Kč měsíčně můžete jíst, co hrdlo ráčí a pořád vám do devíti tisíc zbývá na radovánky.

Kafe.cz zjistilo

V Thajsku se platí bahty, které jsou poměrně stabilní. Jeden bahty vyjde na 0,60 až 0,70 Kč. Vyplatí se zde nakoupit také oblečení a kosmetiku.

Kambodža

Za devět tisíc korun můžete královsky žít i v Kambodži, a to dokonce v hlavním městě Phom Penh. Ubytování je zde sice dražší než v Thajsku, měsíční nájem vás vyjde od 3 600 Kč výše, zato ceny potravin jsou mnohdy ještě nižší. V restauraci se bohatě najíte již od 36 Kč, na ulici i za desetikorunu, za pivo a další nápoje dáte od 18 Kč.

Kafe.cz zjistilo

Zdejší měnou je kambodžský riel. Platit však můžete i americkými dolary, v západní části země i thajskými bahty.

Filipíny

To, že život v exotických zemích nákladný není, potvrzuje další exotická destinace, v níž vystačíte s devíti tisíci na měsíc. A bohatě. V hlavním města Manile jsou sice ceny vyšší, ale pokud se usídlíte v provincii Cebu, která je známá svými písčitými plážemi, golfovými hřišti, a také jako výhodná nákupní zóna. Tady si můžete pronajmout apartmán už za 2700 Kč mě-síčně. Krabička cigaret Marlboro vás vyjde na 15 Kč, pivo pořídíte už za 10 Kč.

Kafe.cz zjistilo

Na Filipínách se platí filipínským pesem, jedno peso je asi 0,40 Kč.

Costa Rica

Levně se dá žít i na Costa Rice. Menší dům mimo hlavní město si můžete pronajmout za 4 500 Kč, v restauraci si dáte oběd i s dezertem už za 72 Kč, za 9 Kč koupíte trs banánů.

Kafe.cz zjistilo

Oficiální měnou je kostarický colón.

Belize

Jako v ráji se budete cítit i v jedné z nejkrásnějších zemí ve Střední Americe – v Belize. Užívat si můžete zdejší subtropické klima na nádherných plážích, místo je ideální pro milovníky potápění a šnorchlování. Za nájem zde dáte více, než v jiných zemích, ale i přesto nejde o žádné velké částky. Dům si můžete pronajmout zhruba za 5 400 Kč, v méně atraktivních lokalitách, třeba v blízkosti letiště, i za polovinu. Pokud byste chtěla nějakou nemovitost koupit, jen do toho – ceny jsou zde totiž nižší, než jinde v Karibiku.

Kafe.cz zjistilo

Na Belize se platí belizkými dolary, jeden vyjde zhruba na 9 Kč.