Jenže má to také háček. Roste také počet zlodějů, kteří vám dokáží během sekundy vysát peníze z účtu. Jak tedy nakupovat bezpečně? Poradíme vám.

1. Platba z účtu

Pokud je to možné, plaťte internetové nákupy z jednoho účtu. K bezpečnému placení slouží on-line platební systém, jakým je například PayPal, který nevyžaduje posílání informací o vaší platební kartě obchodníkům.

Tip Kafe.cz

Účet PayPal si můžete zařídit okamžitě. Stačí se přihlásit na stránky www.paypal.com a můžete nakupovat. Postačí vám k tomu jen účet s platební kartou a znalost angličtiny.

2. Šifrování informací

Kreditní kartu můžete používat pouze v případě, máte-li jistotu, že je zabezpečena proti přenosu informací.

3. Zadejte bezpečné heslo

Do každého internetového obchodu volte jiné přihlašovací heslo. Ideální je heslo osmiznakové obsahující číslice, písmena a symboly.

4. Důvěřuj, ale prověřuj

Také u nakupování on-line platí toto zlaté pravidlo. Buďte nedůvěřiví obzvláště, pokud je uvedená cena zboží až nereálně nízká.

5. Bezpečná adresa

Správný nákupní portál by měl nabídnout bezpečný přenos dat. Poznáte jej podle »http//« v adrese. Zároveň by se měla objevit ikona zavřeného zámku nebo klíče ve stavovém řádku.

6. Reklamace

Zákazník má možnost zboží do dvou týdnů po jeho doručení vrátit, a to bez udání důvodu. Záruční doba jsou pak většinou standardní dva roky, není-li uvedeno jinak.

7. Zkouška zboží

Zkontrolujte si, zda popis zboží odpovídá fotografii, zda jsou uvedeny dodací lhůty a náklady na přepravu. Pokud objednáváte zboží ze zemí mimo Evropskou unii, musíte počítat s vyšší částkou (clo, daň), kterou budete muset zaplatit celnímu úřadu dřív, než zboží převezmete.

8. Ochrana proti falešným e-mailům

Odborně se tomu říká phishing. Jedná se o maily, které se vás v odkazu snaží dostat na fiktivní stránky obchodu, ale ve skutečnosti jim jde o vaše data, jež uvedete při vyplňování formuláře. Seriózní on-line obchody by se o něco podobného neměly pokoušet.

Kafe.cz zjistilo:

  • Při koupi zboží přes internet máte podle § 53 občanského zákoníku právo na odstoupení od smlouvy, tj. vrácení peněz do 14 dnů od převzetí věci. A to bez udání důvodu a jakékoliv sankce.
  • Pokud nakupujete on-line, používejte k tomu váš domácí počítač. Citlivá data, která zadáváte, se v internetové kavárně snadno dostanou do rukou třetích osob.
  • Nakupovat z pohodlí domova můžete i v zahraničních e-shopech, které mnohdy nabízejí značně výhodnější ceny i nízké poštovné. Ne každý obchod však posílá zboží do České republiky. Než si objednáte, vždy se seznamte s podmínkami prodeje, zárukou i tím, zda součástí ceny je DPH (v Británii VAT). Zatímco u evropských obchodů to bývá samozřejmostí, problém nastává ve Spojených státech, kde daň součástí není a vy ji zaplatíte našim celním úřadům. Nezapomeňte s ní proto při nákupu zboží počítat!