Koupelna v moderním bydlení představuje místo klidu, čistoty a relaxace. Jak vykouzlit novou, pěknou a bezpečnou koupelnu.

Zbavte se umakartu

Malým komůrkám, ve kterých se sotva otočíte, odzvonilo. Už nestačí jen mini umyvadlo a sprchový kout s nepěkným umělohmotným závěsem. Pokud to jen trošku jde, koupelny se rozšiřují a není výjimkou jejich propojení s toaletou. Kdysi populární umakart už nemá v soudobé koupelně co dělat. Jestliže chcete investovat do rekonstrukce vašeho bydlení, začněte právě tady.

Změňte obklady a vyměňte vanu

V nové koupelně, s nablýskanými nebo moderními matovanými obkladačkami, strávíte mnohem víc času. Sama uvidíte. Denní hygiena se tak stane nejen povinností, ale i příjemnou zá-bavou. Zapomeňte na jednoduché vany, nebo jednoúčelové sprchové kouty. Cenový rozdíl mezi vířivkou a klasickou vanou, nebo hydromasážní sprchou, není zas tak markantní. A svému tělu dopřejete příjemné osvěžení po celodenní honičce v práci i doma. Zkuste vyměnit obklady v koupelně a zvážit i nákup masážní vany.

Nezapomeňte na bidet

Bidet se hodí nejen pro velkou koupelnu. Nezabere moc místa a jeho instalace je hračka. V našich zemích není používání bidetu příliš rozšířeno, přesto je velmi praktickou pomůckou. Jde v podstatě o typ nízkého umyvadla, které slouží k očistě zevního genitálu a análního otvoru. Vhodný je pro denní hygienu po toaletě.

Zkuste dvojité umyvadlo

Také se ráno tísníte před zrcadlem, předháníte se, kdo si dřív vyčistí zuby, a rozčilujete se, když jste až druzí v pořadí? Pořiďte si dvojité umyvadlo, jedno vlevo, jedno vpravo. K žádným bitvám už nikdy nedojde a mýt se klidně můžete synchronně. Novinkou je umístění dvou umyvadel nikoliv vedle sebe, ale naproti sobě. Takové řešení se ale hodí opravdu jen pro velmi prostorné koupelny.

Vyhřívaný věšák oceníte

Mokré ručníky, které pomalu schnou a často nepříjemně zapáchají, už mohou být minulostí. Pořiďte si vyhřívaný věšák nebo žebřík, který má samostatné připojení do elektrické sítě.

Investujte do protiskluzové dlažby

Při výběru dlaždic a obkladaček se zabývejte nejen estetickou stránkou, ale také funkcí. Protiskluzové provedení sice stojí o něco víc a je náročnější na údržbu, ale zajistí bezpečnost zejména v domácnostech se staršími lidmi a dětmi.

Pohrajte si s bodovými světly

Bohatě vystačíte s jedním hlavním světlem a dalším u zrcadla. Ani jedno ze svítidel nemusí být přehnaně ostré ani výkonné. Zkuste si pohrát s bodovými světly.

Nezapomeňte na větrání

Malé okénko, u kterého je možné pootevřít ho jen na stupeň mikroventilace je ideální. V koupelně nebude chladno, a přesto se uvnitř nebude udržovat zbytečná vlhkost. Pokud okno nemáte, pořiďte si elektrický ventilátor.